Плоският корем

– от какво зависи?

Добрата фигура неизбежно се свързва със стегнатия, прибран корем. Добре е да знаете, че той зависи от различни фактори и съвсем не е достатъчно, да сте слаби, за да е коремът ви плосък. Кои са тези фактори – освен наследствеността?

Стегнати мускули

Слабата фигура с отпуснат корем е грозна и смешновата. Затова не е достатъчно само да се борите с излишните килограми. Не е достатъчно да работите и само за мускулите на корема. Важен е тонусът на мускулатурата на цялото тяло. Нужна е не само стегната коремна стена, но и здрави странични, коси коремни и седалищни мускули. Внимание изискват и тези около гръбнака – те отговарят за изправената стойка, а тя прибира корема. Безбройните съвети и упражнения в мрежата може и да ви помогнат – опитайте. Но вероятно е по-добре да се консултирате със специалист.

Контрол върху теглото

Големият и отпуснат, затлъстял корем не е само естетически проблем. Той подсказва повишени здравни рискове – особено при господата. При наднормено тегло трябва да правите разлика между подкожните мазнини и тези около вътрешните органи (висцеларни).

Висцеларните носят сериозни рискове. Те имат задачата да пазят вътрешните органи от сътресения и травми, да поддържат постоянна температурата им.  Но когато се натрупат в повече, започват да пречат на работата и на здравето им. В същото време се включват активно в производството на хормони, повлияват работата им – при  това с нежелани последици. Висцеларните мазнини са един от рисковите фактори за метаболитния синдром.

Премахването на мазнините на точно определено място е възможно само чрез липосукция. Ще ви се наложи да работите за отслабване на цялото тяло, за да стопите и излишните мастни слоеве около корема.

Намаляване и контролиране на теглото е възможно при правилно съчетание на хранителен режим и програма за физически натоварвания. Може да се наложи да приемате хранителни добавки – за подобряване на храносмилането, за блокиране усвояването на калориите в повече, за намаляване на апетита и стимулиране на мускулите и т. н.

Избягването на храни, предизвикващи проблеми с храносмилането

Коремът може да се подуе при консумацията на храни, които образуват газове. Пословични са бобовите и кръстоцветните, но ефектът може да се прояви при прекаляване с всяка растителна храна, също ядки, млечни и т. н. В повечето случаи става дума за индивидуална реакция на организма. Обърнете внимание, след кои продукти коремът ви бомбира, и ги избягвайте.

Задържане на течности

Задържането на вода кара тъканите да подпухнат, а коремът – да се подуе. Освен деформирана фигура, задържането на течности носи рискове за сърдечно съдовата система и здравето като цяло. Затова пийте вода редовно, преди да ожаднеете още, и намалете консумацията на готварска сол.

Възрастта

Отпускането на мускулите и натрупването на мазнини – висцеларни и около корема – се ускоряват с възрастта и става все по-трудно да им се противодейства. Колкото по-рано започнете с постоянните грижи за плосък корем и добра физическа форма, толкова по-добре ще изглеждате в зряла възраст и по-лесно ще се поддържате.

Плоският корем и плочките

Трениращите знаят, че дори коремните мускули да са здрави и добре оформени, нормално те са покрити от слой мазнина. И за да демонстрирате удивителен релеф, трябва да стопите този слой. Това води до рязко намаляване на общия процент мазнини в тялото. Ако той остане нисък за по-дълъг период от време, настъпват проблеми в обмяната, в репродуктивните системи на мъжете и жените и т. н.

За повечето хора над 30 не е лесно да поддържат физическата си форма добра, а коремът – плосък. Но не е и невъзможно – само се огледайте около себе си и ще разберете, че усилията си струват.

Прочетете още:

„Как да стопя мазнините на корема?“

„Как да се сдобием с плосък корем“

„11 храни за плосък корем“

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top