– начинът да живеем пълноценно

Днес животът е динамичен и натоварен. В графика ви задачите за деня очевадно изискват повече от 24 часа. От всяко действие очаквате бързи резултати и ако те не дойдат, се потискате и фрустрирате, губите самочувствие. Затова е измислена бързата храна, полуфабрикатите, микровълновите фурни, бързите коли и самолетите, онлайн чатовете, почивките за един уикенд и т. н.

Чували ли сте за движението Slow Life?

То започва през 1986 година в Рим като протест срещу отварянето на поредното заведение за Fast food на „Макдоналдс“. В началото е по-скоро движение за Slow food и си поставя за задача подкрепата на местните производители на храни. Днес наброява повече от 100 000 привърженици и още повече последователи. Има организации в много страни в цял свят.

Въпреки че сред приоритетите на движението си остава помощта за оцеляването и развитието на локалната култура на хранене и биологичното разнообразие, идеите на Slow food се развиват в цялостна концепция, посветена на бавния начин на живот – Slow Life. Изкушените от бавното живеене в света стават все повече.

Сърцевината на философията Slow Life е желанието на човека да се върне към себе си, да живее пълноценно, да се наслаждава на всеки миг и всяко свое действие. Акцентира се на удовлетворението и радостта, която носи възстановяване на обвързаността между хората и общуването – в семейството, сред приятелите. Отрича се самоцелното бързане и напрежението, водещи до  постоянен стрес и тежки болести. Отричат се заместителите на истинската храна, които насищат и водят до затлъстяване, без реално да доставят необходимите хранителни вещества за поддържане на доброто здраве.

Какво означава да живеете бавно?

Това означава да се отърсите от постоянното усещане, че закъснявате, не смогвате, не се справяте. За да се получи, планирайте реалистично – само толкова задачи, колкото наистина могат да се изпълнят за един работен ден. Включвайте в графика времето за път, времето за хранене, за къпане и т. н. Ограничете проверяването на пощата до 1-2 пъти дневно в точно фиксирано време. Не прекарвайте половината ден в социалните мрежи. По-добре се срещнете с някого на живо, на кафе, на чаша вино или бира. Не правете по няколко неща наведнъж – само си мислите, че ги правите бързо и добре.

Хранете се бавно, с истинска храна, приготвена от местни продукти вкъщи. На пръв поглед това може да ви изглежда като разхищение на време, но всъщност е време за почивка, за общуване с децата и близките. Само по себе си да готвите за семейството си означава да изразявате загрижеността и любовта си по най-естествения възможен начин.

Пътувайте бавно. Избягайте екскурзиите, които предвиждат истински маратон през дълъг списък забележителности. По-добре наемете вила или къща за гости и останете там поне няколко дни. Приготвяйте сами храната си, общувайте с местните, опознайте околността, насладете се на безделието и липсата на ангажименти.

Отделяйте повече време на хобито си. Заниманията с любимата дейност укрепват психиката. Ако имате възможност – направете си градина и пробвайте да отглеждате зеленчуци и цветя. Спете достатъчно.

Slow City – бавните градове

Може би ви звучи като поредната модна приумица, но последователите на Slow Life и Slow food не само се умножават бързо. Техните схващания започват да тежат все повече. Така се появиха първите „бавни градове“. Те са организирани в общност със свой манифест и правила. Сред критериите, на които трябва да отговаря един град, за да се нарече „бавен“, са отговорната политика за опазване на околната среда и потреблението на енергия; определено ниво на развитие на инфраструктурата и градската среда; насърчаване на местното производство на храни и други продукти и т. н.

Днес те са не само в Италия, но също в Германия, Англия, Австрия, Португалия и Испания, Австралия, Япония, Бразилия и Мексико, САЩ и др.

Разбира се, съществува и направление „Остарявай бавно“ – Slow-agе. Но за него ще стане дума в следваща публикация.

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top