Eтерични масла и билки

за мазна кожа
Етерични масла и билки за мазна кожа

Продължаваме серията статии за грижа за мазна кожа. Надяваме се, че вече сте приложили някои от нашите съвети и те са дали ефект. Предлагаме ви към добрата козметика и правилната диета да прибавите етерични масла и билки.

Градински чай, здравец, лавандула, лимон, бергамот – това са едни от най-ефективните етерични масла за мазна кожа. Можете да си направите домашен лосион за почистване на лицето. Ползвайте го за махане на грим. Качествените етерични масла не съдържат в себе си оцветители или ароматизатори, така че не дразнят кожата и не запушват порите. Те имат антибактериални свойства – почистват я и я успокояват.

Ако положението е много тежко, а козметиката не ви понася, можете да минете изцяло на етерични масла и билки. За мазна кожа специалистите препоръчват компреси с отвара от хвощ, мащерка или лайка. Отварата от лайка е и ефективно почистващо средство, което успокоява кожата и я прави гладка, мека, без излишен себум.

Изпробвайки една или друга от рецептите за справяне с проблема, които ви дадохме в трите статии от поредицата, ще откриете кое кара кожата ви да се чувства и изглежда добре. Имаме и още няколко съвета за подобряване на състоянието ви.

Откажете цигарите или ги намалете

Пушенето стимулира разширяването на порите, спомага за по-бързото състаряване на кожата и като цяло влияе зле на здравето й. Ако не можете да откажете цигарите, поне ги намалете и пердиодично разтривайте мазните участъци с ябълков оцет. Той неутрализира отчасти вредите, които тютюнът нанася на кожата.

Наспивайте се

Кожата се възстановява максимално, докато спите. Затова си осигурете необходимите часове сън.

Правете упражнения

Те стимулират кръвообращението, което пък подхранва кожните клетки и прави кожата ви здрава, свежа и млада.

И не забравяйте – колкото по-редовно се грижите за себе си, толкова по-малко време ще ви отнема тази грижа.

Прочетете още:
Мазна кожа
Грижа за мазна кожа – хранене и домашни рецепти 

Почистете лицето си с чай 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top