Aроматизатори за стая

- вредни или не?

Почти няма домакинство, в което да не се използват ароматизатори. На пазара се предлагат толкова различни видове, че ако сте по-капризни или за първи път купувате ароматизатор, може доста да се затрудните в избора.

Замисляли сте се какво съдържат ароматизаторите? Четете ли етикетите, за да видите какво всъщност вдишвате? Истината е, че този вид продукти не подобряват качеството на въздуха в помещението, а просто не ви позволяват да усетите лошите миризми. 

Според различни изследвания ароматизаторите съдържат четири основни съставки:

– формалдехид;

– петролни дестилати;

– аерозоли;

– р-дихлоробензен.

Формалдехидът може да предизвика сълзене на очите и затруднено дишане.

Доказано е, че хора, страдащи от астма, много по-често получават пристъп, ако стоят в помещения, в които има действащ ароматизатор.  

Петролните дестилати замърсяват въздуха, почвата и подпочвените води, а на вас могат да причинят сериозни белодробни проблеми.

Аерозолите са причина за развитие на различни хронични здравни проблеми и проблеми с дишането. Според някои изследвания те повишават риска от ракови заболявания.

Р-дихлоробензенът понякога е причина за анемия, загуба на апетит, промени в кръвта и увреждания на черния дроб.

Както разбирате, ако разчитате само на ароматизатор и не проветрявате редовно помещенията, в които стоите, можете да си навлечете сериозни проблеми.

В дрогериите и аптеките вече се предлагат и „зелени” освежители на въздуха. Те не съдържат вредни съставки и можете да ги ползвате без страх, че ще навредите на здравето си и без угризения, че замърсявате околната среда.

Разбира се, дори когато използвате био ароматизатори, трябва да проветрявате помещенията редовно.

Ако тези освежители ви се виждат твърде скъпи, спокойно можете да си ги направите и сами.

Когато готвите, поставяйте в кухнята плитка чиния, пълна с оцет. Той ще неутрализира миризмите.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top