5 билки за подобряване на паметта

Представяме ви 5 билки за подобряване на...

Представяме ви 5 билки за подобряване на паметта. Учени и лекари са изследвали действието им, както върху здрави хора, така и върху хора в различен стадий на деменция и Алцхаймер.

Гинко билоба

Това е най-често употребяваната билка за подобряване на паметта. Доказано е, че тя стимулира кръвообращението и повишава притока на кръв в мозъка. Съдържа антиоксиданти, които неутрализират опасните свободни радикали и предотвратява натрупването на холестерол и превръщането му в плаки.

Според проучванията гинко билоба е подходящ за здрави хора, които просто искат да подсилят паметта си и дава много добри резултати при хора в ранен етап на болестта на Алцхаймер.

Зелен чай
Той също е богат на антиоксиданти, включително флавоноиди и терпеноиди. Те са химични вещества, които имат благотворно въздействие върху хора със сърдечни заболявания и инсулти.
Като цяло консумацията на зелен чай забавя стареенето на мозъка и стимулира имунната система.

Американски женшен
Женшенът също подобрява паметта като увеличава притока на кръв към мозъка. Освен това той намалява нивото на стрес и депресия – едни от главните причини за отслабване на паметта. Важно е да знаете, че и женшен и гинко билоба са антикоагуланти и не бива да приемате и двете едновременно.

Зеленика
От растението се извлича вещество, което повишава оросяването на мозъка. Според последни проучвания 30 или 60 мг екстракт подобряват симптомите на деменция и Алцхаймер.

Bacopa monnieri или брахми също има широко приложение в аюрведическата медицина. Препоръчва се за подобряване функциите на мозъка и за засилване на паметта и концентрацията. В състава й влизат бакозиди А и В. Учените смятат, че те стимулират белтъчната активност и синтез на мозъчните клетки и така подпомагат възстановяването им.

Ако смятате, че имате нужда от някоя от тези билки, първо се посъветвайте с лекар и си направете необходимите изследвания.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top