7 стъпки за здравословна Коледа

- не прекалявайте с

Идват Коледа и новогодишните празници и на трапезата трябва да има от всичко, за да е богата следващата година. Не ползвайте това като повод да прекалявате с яденето и алкохола. Спомнете си колко зле се чувствате всеки път, когато преядете и препиете и как минавате на драстична диета след празниците, защото не можете да влезете в любимите си дънки. Няма смисъл да си причинявате това отново. Предлагаме ви 10 идеи за здравословно хапване и пийване по празниците.

Изберете си един – два дни, в които да хапвате каквото си искате. След това забравете извинението „Празници са, ще ям каквото си пожелая”, защото това може да продължи от една седмица до половин месец и непременно ще се отрази на теглото ви. Освен това не спирайте да ходите да фитнес и да правите упражнения за толкова дълго време. После ще ви бъде много трудно да влезете във форма.

Не залагайте на количеството, а на качеството. Според едно изследване човек възприема 90% от качествата на храната с първата хапка. След това усещането му за аромата и вкуса на това, което яде, намалява. Похапвайте малко и често. Заложете на вкусни, „завъртяни” ястия, а не на три чинии мусака например.

Пробвайте да замените мазните храни с по-леки. Да знаем, че точно в този период това звучи невероятно, но можете да хапвате козе сирене вместо бри или синьо сирене например и ако правите сметанов сос за броколи или ориз, спокойно можете да си спестите половината опаковка сметана и да го направите 50 на 50 с кисело мляко.

Не се поддавайте на емоционално хранене. Празниците са и времето на най-големите депресии, а стресът от срещите с роднини и неудобните им въпроси е огромен. Не се поддавайте на желанието да изядете една кутия шоколадови бисквити, за да се почувствате щастливи. Излезте с приятели, карайте кънки, говорете с близките си, които не ви напрягат и ако толкова не можете да се контролирайте – похапвайте плодове вместо бонбони.

Ако едната вечер сте прекалили с алкохола, на сутринта не се хващайте за бирата с успокоението, че клин клин избива. Има далеч по-ефективни средства, за да се почувствате отново добре.

Пийте вода по време на хранене. Сядате на масата с ракия и салата, минавате на основно ястие и вино и завършвате с десерт и друго вино или коняк или ликьор. Не че е лошо, но пробвайте по време на хранене да пийвате повече вода отколкото алкохол.

Вместо традиционните тежки сладкиши, направете един тежък и два други по-леки – с по-малко сметана и шоколад и повече плодове.

Празниците са време, което да прекараме с близките си, да пътешестваме или да си стоим в къщи, да ни се случват нови неща или да гледаме за пореден път „Четири свадби и едно погребение” – правете това, което ви кара да се чувствате добре. Това е най-лесният начин да намалите хапването и пийването и да прекарате здравословна и весела Коледа.

Прочетете още:

Диетите по празниците 
В чудесна форма 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top