7 причини за прежде- временно стареене на кожата

- кои са те

Забелязваш, че кожата ти започва да губи свежестта си, по челото, около устата и по шията се появяват фини бръчки. Това те изпълва с лека тревога – още си млада, за тези признаци на остаряването! Извън неотменната причина за стареенето на кожата и появата на бръчки – възрастта и забавеното производство на колаген и еластин – има и други, с които можете да се борите.

 

Тютюнопушене

Кожата на пушачите се дехидратира и изсушава бързо, по нея се появяват петна. Кръвоносните съдове се стесняват, притокът на кръв до кожата намалява, а с него намалява и притокът на кислород, витамини и хранителни вещества.

 

Алкохол

Злоупотребата с алкохол огрубява кожата и уврежда черния дроб, което води до мътен, жълтеникав тен. Консумирайте умерено – чаша вино или две, или пък чаша концентрат, са в рамките на нормалното и няма да навредят на кожата или на здравето ви.


Beautiful look
Слънчевите лъчи

Прекомерното излагане на слънце без защита състарява кожата. Ултравиолетовите лъчи я увреждат и забавят производството на нов колаген, което й пречи да се възстанови. Затова ползвайте слънцезащитен крем независимо дали сте на плажа, в планината или в града. Носете и широки дрехи от естествени материи, които покриват ръцете и краката. Слънчевите очила пък ще ви защитят от появата на бръчки покрай очите – просто няма да ги присвивате непрекъснато.

 

Повтарящи се мимики

Честото повторение на едни и същи мимики на лицето води до появата на бръчки. Затова се опитайте да спрете да правите някои от тях (може например да се отървете от някои паразитни физиономии).

 

Нездрасловно хранене

Повече плодове и зеленчуци, мазна риба веднъж седмично, много вода, по-малко захар – това е диетата, която ще ви помогне да поддържате кожата си свежа, млада и здрава. Доказано е, че меню, богато на захар и други рафинирани въглехидрати, ускорява процеса на стареене.

 

Заседнал начин на живот

Ежедневните упражнения подобряват кръвообращението, съотвено притока на кислород и хранителни вещества към кожата.

 

Неправилната грижа за кожата

Почистване, ексфолиране и хидратиране на кожата – това са задължителните грижи, с които да я поддържате в добро състояние. Допълнително може да използвате подхранващи кремове, маски за почистване в дълбочина. Важно е, дами, да изтривате следите от грим по лицето си преди лягане и да ползвате щадяща кожата козметика.

 

Както разбирате, няма смисъл да разчитате само на кремовете против бръчки. Важно е да полагате грижи за кожата си всеки ден и да избягвате причините за нейното преждевременно стареене. И не, не си мислете, че вече е късно. Вземете мерки веднага и бързо ще видите ефекта. 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top