7 неща, които трябва да знаете за мазнините

- повече

Знаете, че трябва да избягвате мазнините, да внимавате да не повишите холестерола си, да се храните здравословно. Наясно ли сте обаче кои мазнини трябва да намалите и от кои да приемате редовно? Предлагаме ви 7 факта по темата. Ще ви помогнат да балансирате диетата си и да не се ограничавате излишно.

1. Трансмазнините са лоши за човека

Има и добри и лоши мазнини и трансмазнините са от вторите. Наричат ги още трансмастни киселини. Те удължават живота на хранителните продукти, затова и ще ги намерите в почти всички пакетирани храни. Срещат се предимно в бисквити, вафли, чипсове, хамбургери. Ако на етикета на някой продукт прочетете, че е „хидрогениран“ или „частично хидрогениран“, по-добре не го яжте.

2. Няма достатъчно доказателства, че наситените мазнини са лоши. Нито че са добри

Дълго време се смяташе, че консумацията на наситени мазнини води до повишаване на холестерола и един куп здравословни проблеми. Резултатите от съвременните изследвания са малко по-различни, но твърди доказателства за вредата и/или ползата от консумацията на наситени мазнини все още няма. Затова е добре да се придържате към златната среда. Консумирайте умерено мляко, млечни продукти и червено месо.

 мазнини

3. Трябва да има баланс между омега-6 и омега-3 мастни киселини

За да сте здрави, тялото ви се нуждае и от двата вида мастни киселини. Затова хапвайте умерено царевични и соеви продукти, за да си набавите омега-6 мастни киселини и риба, орехи, ленено семе и листни зеленчуци, за да получите омега-3 мастни киселини. Така ще се чувствате в отлична форма и ще намалите риска от инфаркт и инсулт.

4. Има здравословни мазнини

Смята се, че мононенаситените мазнини допринасят за поддръжката на здравословните нива на холестерола, защото намаляват нивата на LDL, без да понижават нивата на HDL.

Полиненаситените мазнини пък са полезни за здравето на сърцето и намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт.

5. Най-полезното олио за готвене

Зехтин – той е с високо съдържание на мононенаситени мазнини.

Олио от рапица – то е с високо съдържание на полиненаситени и мононенаситени мазнини.

6. Вредното олио за готвене

Избягвайте да готвите с растително, шафраново, царевично или соево олио.

7. Мазнините, които се съдържат в ядките са полезни

Ядките са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които намаляват холестерола и допринасят за намаляване риска от диабет, сърдечно-съдови заболявания. Избягвайте прекалената консумация на силно солени ядки, печени с много олио. По-добре ги хапвайте сурови.

Вече знаете 7 важни факта за мазнините. Прегледайте диетата си и я коригирайте спрямо тях. Ще се почувствате по-добре.

Прочетете още:

Средиземноморска диета – какво включва и защо е полезна

Сурови или печени ядки 

Полезните вредни храни 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top