6 причини бебето да не спира да плаче

- кои са те?
6 причини бебето да не спира да плаче

Проблемът с бебетата, дори най-сладките, е че не могат да си кажат какво им е и прибягват до единственото средство, с което разполагат, за да ви сигнализират, че нещо не им е наред – плачат. И са способни да плачат дълго. Хубавото е, че причините за това са няколко, бързо можете да проверите коя е породила недоволство в малкия човек и да я отстраните.

Глад

Храните бебето по предварително определен режим. Чели сте, че така се прави и че това е най-доброто за него. Да, но то вероятно не мисли така. Всички бебета са различни и режимът, подходящ за едно, не е подходящ за друго. От значение е също дали кърмите или храните мъника с адаптирано мляко.

Ако детето ви не спира да плаче, проверете дали не е гладно и се постарайте да създадете режим на хранене, като се водите по нуждите му.

Умора

Понякога на бебето му е трудно да заспи, защото е прекалено уморено. Затова и го избива на плач. Останете сами с него в тиха, полутъмна стая. Дръжте го близо до сърцето си, така че да се успокои от ударите му и от топлината на тялото ви.

Топло му е. Или пък студено

Често майките навличат децата си и ги завиват с няколко одеяла, за да не изстинат, докато те самите се разхождат по тениска и къси панталони. Ако детето плаче, но не е гладно, не му се спи и е облечено с няколко ката дрехи, пробвайте да го поразсъблечете. Ако пък е леко облечено и завито само с лека завивка, добавете тънко одеялце и вижте как ще реагира.

Дрехите го стягат и не са му удобни

Бебето може и да ви прилича на кукла, но не е. Обличайте го така, че да му е удобно. Не бива нищо да го стяга или да му пречи да се движи.

Пелената му е мокра или мръсна

На някои бебета това не им прави особено впечатление. Други сигнализират веднага и настояват, докато не се сетите да ги преобуете.

Неразположение

Ако бебето ви не се чувства добре, то вероятно ще го разберете веднага. Просто ще плаче по различен начин. Мъниците са нервни, кисели и раздразнителни преди да им поникне нов зъб или когато страдат от колики.

Успокоителното е, че с времето ще опознаете вашето бебе и ще започнете бързо да разпознавате настроенията и желанията му. Дотогава ви препоръчваме да се научите да му правите успокояващ масаж, да приготвяте бързо топла вана, която също може да му подейства успокояващо, да го люлеете, да сменяте позицията на хранене, ако плаче, вместо да яде, регулирайте ремъците на столчето за кола, защото може би го стягат. И най-важното – не се паникьосвайте, не си мислете, че сте лоша майка и не се ядосвайте на детето си. Съвсем нормално е да се учите и да растете заедно. Просто се въоръжете с търпение.

Прочетете още:
Джоджен за колики при бебета
6 мита за храненето на бебета

Млека за кърмачета – 5 неща, които не знаете за тях

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top