6 начина да контролирате глада си

Неведнъж сме казвали...

Неведнъж сме казвали, че спазването на драстични диети, които травмират организма ви и ви карат да се чувствате нещастни и да мислите само за храна, нямат особен ефект. Вие самите сигурно също сте го забелязали. Няколко месеца след като диетата е приключила просто сте си върнали старите килограми.

Насочете усилията си в друга посока – балансирано меню и контрол на глада.

За това какво включва добре балансираното меню, сме говорили много и няма да спрем да го обсъждаме и да ви даваме нова информация. Сега ви предлагаме да се запознаете с начините за контрол на глада.

Яжте малко и често.

Ако искате да загубите килограми, трябва да ядете по-често. Звучи добре, нали? Причината е, че тялото ви се нуждае от храна, която му осигурява енергия, за да може да изпълнява функциите си. Когато ядете по-рядко – големи порции храна – тялото ви приема повече хранителни вещества отколкото са му необходими и те се натрупват като мазнини.

Ако хапвате по-често – малки порции, организмът ви ще получава това, което му е необходимо, ще превръща всичко в енергия и няма да има излишества за складиране.

Не пропускайте хранене!

Ако стоите прекалено дълго без храна, гладът ви ще стане неутолим. Веднага щом можете, ще се нахвърлите и ще погълнете много повече храна, отколкото ви е нужна.

Закусвайте обилно. Закуската е най-важното хранене за деня. Тя ви помага да си набавите тези хранителни вещества, които са се изчерпали през нощта. Така повдигате и нивото на кръвната си захар. Ако то спадне много, енергията ви ще намалее значително, ще ви се доспи и заедно с това ще изпитвате остри пристъпи на глад.

Яжте зеленчуци. Те са здравословни. Богати са на хранителни вещества и фибри – едно от най-важните „тайни” оръжия срещу глада. Броколи, карфиол, спанак, гъби – всички те са с изключително високо съдържание на фибри и незначително количество калории. Страхотно предимство, нали? Зеленчуците ви карат да се чувствате сити без да поемате много калории.

Яжте бавно! Каква е връзката ли? На мозъка му трябват около 10 минути, след като сте се нахранили, за да разбере, че стомахът ви е пълен. Затова, когато ядете бързо, вие всъщност поглъщате доста храна, която не ви е необходима.

Спете повече. Сънят също е храна за тялото. Само че от него не се пълнее. Учени са установили, че хората, които спят само по пет часа на нощ са с 50% по-предразположени към затлъстяване от тези, които спят нормалните 7-8 часа.

Пийте повече вода. Водата е най-здравословният, най-евтиният и най-лесният начин за подтискане на апетита.

Сигурни сме, че знаете всички тези „тайни”. Сега просто започнете да ги прилагате и резултатите скоро ще бъдат налице.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top