6 мита за храненето на бебетата

Всички сме ги чували?

Вие и вашето съкровище най-сетне сте си у дома. Отвсякъде ви обграждат с грижи, внимание и съвети. Вие самата сте отличничка и сте изчела тонове книги за това как се гледат бебетата. И все пак, цялото това знание и добронамереност само ви объркват. Чувате толкова различни неща, свързани с кърменето на бебето, че вече направо ви е страх да правите каквото и да било. Предлагаме ви да се запознаете с шестте най-често чувани лъжливи твърдения за кърменето и бебетата.

Мит: Ако диетата  ви не е пълноценна, млякото ви няма да е достатъчно добра храна за бебето.

Истина: Вярно е, че трябва да се храните пълноценно, за да бъдете здрави и да се чувствате добре, но дори и да нямате перфектни хранителни навици, вашето мляко ще е достатъчно качествено, че да задоволява всички нужди на бебето ви.

 

Мит: Жените с малки гърди нямат достатъчно мляко.

Истина: Размерът на гърдите ви няма нищо общо с количеството мляко. Ако бебето ви наддава добре при положение, че го храните само с кърма, значи всичко е наред. Помнете, че колкото повече суче бебето, толкова повече мялко ще произвеждат гърдите ви.

Мит: Няма проблем да дадете на бебчето си краве мляко, ако адаптираното е свършило.

Истина: Преди 11 месечна възраст не е добре да давате на детето краве мляко. В него има прекалено много протеини и минерали и организмът му го преработва трудно. Освен това кравето мляко е с ниско съдържание на витамин C, витамин E, желязо и мед, които са важни за растежа и развитието на бебето.

Мит: Адаптираното мляко, обогатено с желязо, е причина за колики и запек.

Истина: Адаптираните млека съдържат относително малко количество желязо, но то е достатъчно за вашето бебе. Ако изберете формула, на която изрично е посочено, че е с ниско съдържание на желязо, няма да избегнете запека и коликите, а бебето ви няма да получи необходимото количество желязо

Мит: Децата имат нужда от сок.

Истина: Ранното даване на сок не е необходимо. Той не съдържа протеини, калций, мазнини или желязо, а предимно вода и захар и няма никаква хранителна стойност за вашето бебе. Изчакайте, докато детето започне да пие от чаша. В тази възраст спокойно можете да му давате сок.

Мит: Докато детето няма зъби, не може да се появи кариес.

Истина: Избърсвайте венците на вашето бебе веднъж дневно с чиста, влажна кърпа или марля. Така ще намалите натрупването на плака.

 

Хубаво е, че сте се подготвила да посрещнете вашето съкровище, като сте прочела много книги. Хубаво е, че има кой да се грижи за вас и да ви дава съвети. А най-добре ще е да се вслушвате в тялото си и в това, което вашето бебе ви казва всеки ден.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top