Хранителни алергии – факти

- вижте ги

Според Европейската академия по алергология и клинична имунология (ЕААCI) през последните 10 години случаите на приети в болница пациенти с тежки алергични реакции към храни са се увеличили значително. Над 17 милиона европейци страдат от хранителни алергии.

1. Осем на брой са храните, които най-често причиняват хранителни алергии: мляко, яйца, фъстъци, соя, риба, ракообразни, черупчести плодове и пшеница.

От хранителни алергии страдат и деца, и възрастни, независимо от пол, раса, етнос. В около 90% от случаите причина за тях са осемте продукта, изброени по-горе. Важно е да се знае, че те могат да предизвикат незабавна, смъртоносна реакция.

 Алергии - храни

2. Има разлика между хранителна алергия и непоносимост към определен вид храна.

Симптомите при алергична реакция на храна са: обрив или копривна треска, болки в стомаха, гадене, диария, повръщане, хрипове, затруднено преглъщане, подуване на езика и устните и слаб пулс.

Реакциите при непоносимост към храни включват: болки в стомаха, диария, киселини в стомаха, главоболие и подуване на корема.

3. Наблюдава се промяна по отношение добавянето на храни, които често предизвикват алергични рекации, в диетата на децата. Преди специалистите препоръчваха приемът на краве мляко да започва след 1 годинка, яйца да се дават след 2 годишна възраст, а черупчести плодове, фъстъци и риба след 3 годинки. В  наши дни лекарите смятат, че по-ранното въвеждане на тези храни в менюто на децата ги предпазва от алергии. Разбира се, задължително е да се консултирате с педиатъра си преди да предприемате каквото и да било.

4. Около 27% от децата, които страдат от хранителни алергии, ги израстват след петата си годинка.

Според някои изследвания колкото по-рано е първата алергична реакция на детето към определена храна, толкова по-вероятно е проблемът да изчезне с възрастта. Установено е също, че при момчетата това се случва по-често отколкото при момичетата.

 Алергии - храни

5. Кръстосаното замърсяване не бива да се подценява.

Винаги, когато се храните извън дома си, трябва да предупреждавате към какви храни сте алергични. Така и в ресторантите и домакините ви, когато сте на гости, ще могат да се съобразят и да приготвят храната ви в отделни съдове и нова мазнина. Това единствено ви гарантира, че няма да имате никакви проблеми след хранене.

 

Ако някой от близките ви страда от хранителна алергия или вие самите, отнасяйте се към проблема отговорно и разумно. Тогава със сигурност ще водите нормален начин на живот и нищо няма да застрашава здравето на близките ви или вашето.

Прочетете още:

 

Алергии по време на бременност

Алергична реакция към бебешки храни
Превенция при пролетни алергии
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top