5 съвета за повишаване апетита на децата през лятото

- виж тук

Притеснявате се, че детето ви не се храни достатъчно? Струва ви се, че се е стопило? Бъдете спокойни, нормално е в летните жеги детето ви да не иска да яде толкова, колкото през зимата. Да, загубило е апетит – освен слънцето, сладоледите и сокчетата също допринасят за това. Вместо да се паникьосвате и да настоявате да яде, нещо на което то ще се съпротивлява упорито – приложете 5 трика за повишаване на апетита му.

1. Променете менюто

Изхвърлете от него всичко пържено и тежко. Нека месото е варено или печено. Рибата също. Наблегнете на таратора и салатите. Ако хлапето твърди, че не обича таратор, откажете се от чесъна и копъра. Направете таратор само с кисело мляко, краставици и ситно счукани орехи и му го поднесете с някакво измислено име – маратор например. Ако предпочита, нека да го пие в чаша.

Food

2. Правете заедно домашен сладолед и шейкове с вариации

Предложете на детето да направите заедно домашен сладолед по специална рецепта и забъркайте кисело мляко с плодове. Разнообразявайте със здравословни шейкове с мляко и плодове, които пак приготвяте заедно.

3. Хапвайте заедно по една ябълка между закуската и обяда

Обявете го за ваш малък ритуал, който ви прави по-силни. Или пък кажете на детето си, че любимият му спортист или приказен герой обожава ябълки. Така то ще хапва от тях с удоволствие, а до обяд, коремчето му ще е празно.

4. Ако не е гладно, не настоявайте да яде

За вас може да е необяснимо как едно дете не е гладно 5 – 6 часа след като е яло, но все пак, съобразете се с това, което ви казва. Не го насилвайте. Задължително обаче му покажете къде сте оставили сипаната за него порция и му напомнете, че когато пожелае може да отиде и да си я вземе.

Food

В случай, че хапва, но малко, пак не настоявайте да яде толкова, колкото е необходимо според вас. Просто го подсетете след два часа, че за да има супер сили трябва да се подкрепи с нещо и му предложете – ядки, филийка, плод. По-добре е да се храни по малко и често вместо да го склонявате да яде веднъж-два пъти дневно по много и то с неудоволствие.

5. Запишете го на плуване или ходете заедно

Това безотказно повишава апетита.

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top