Млека за кърмачета – 5 неща, които не знаете за тях

Ако използвате адаптирани млека ...

Наясно сте, че нищо не може да замени майчиното мляко, но по една или друга причина ви се налага да храните вашето бебче с адаптирано мляко. Ако тепърва ще го избирате или само преди ден – два сте минали на формула, ето няколко неща, които трябва да знаете.

Когато заменяте кърмата с формула, изпражненията на вашето бебе се променят. Промяната е драстична и със сигурност ще ви направи впечатление. Не се притеснявайте. Това е нормално, все пак заменяте един вид храна с друга и то просто не я преработват по един и същи начин.

Бебетата, които приемат адаптирано мляко имат по-дълъг период от време между храненията. Защо това е така? В състава на кърмата и повечето формули влизат суроватъчен протеин и казеин. Кърмата съдържа повече суроватъчен протеин, който е лесен за възприемане от организма и бебето го усвоява по-бързо. Адаптираните млека съдържат повече казеин, който бебетата преработват по-бавно.

Вашето бебе може да е алергично към адаптирани млека. Причината за това обикновено е в млечния протеин в кравето мляко, което е част от формулата. Имайте предвид, че непоносимост към млечния протеин е различно от лактозна непоносимост. Как да разберете дали вашето съкровище е алергично към адаптирано мляко? Проверявайте съдържанието на пелените. Според лекарите наличието на кръв или слуз в изпражненията на бебето значи, че червата са възпалени, което е знак за евентуална алергия. Спрете да му давате адаптирано мляко и веднага се консултирайте с лекар. Ако забележите нервност около храненията или обрив по кожата, действайте по същия начин.

 

Различните бебета имат нужда от различно количество адаптирано мляко.

Това, което е нужно за растежа на едно дете е твърде много или твърде малко за растежа на друго. Не насилвайте вашето бебе да изяде всичко, което е в шишето. Наблюдавайте го внимателно и скоро ще знаете точно колко му е нужно, за да се засити. Освен това определено е по-добре да му давате по-малки количества формула по-често.

Винаги проверявайте какво пише на опаковката. Препоръчително е да купувате адаптирано мляко, в чийто състав влиза мастната киселина DHA, която стимулира развитието на мозъка.

Има и разбработени формули за всяка по-специална ситуация. Адаптираните млека за недоносени бебета и такива с ниско тегло съдържат повече калории. Тези за бебета с рефлукс имат в състава си ориз или други сгъстители. А за кърмачета с потенциални алергии или непоносимост към млечен протеин са създадени адаптирани млека от соя или хидролизни формули.

Ако се затруднявате в избора, посъветвайте се с педиатър. И не се тревожете. Просто наблюдавайте внимателно как реагира вашето съкровище на промените в менюто и всичко ще бъде наред.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top