5 неща за кърменето, които не знаете

- проверете ги още сега ...
5 неща за кърменето, които не знаете

Хормоните ви си правят парти

Вярно, това е ежедневие за вас през последните 9 месеца и все пак добре е да го имате предвид.

Вече имате сладур на 1 – 2 месеца и не спирате да се удивлявате на това, че го обичате толкова много, независимо дали се усмихва или ви се напишква в ръцете. Дали тази обич има нещо общо с кърменето? Хормонът окситоцин. Знае се, че той се отделя в големи количества по време на оргазъм, играе важна роля при слизането на кърмата и в немалка степен ви помага да изградите здрави отношения със своето бебе.

Всеки път като кърмите ви се доспива. Това също е ефект от забавата, която си устройват хормоните ви. Какво да правите? Все повече лекари препоръчват да се възползвате от тези 10 минутни дрямки. Според изследванията това ще ви осигури още 1 – 2 часа сън дневно, а вие вече знаете – всяка минута е безценна. Просто поставете предварително бебето така, че да не падне ако задремете или да не попадне в капан между няколко възглавници.

Какво друго да очаквате от хормоналната пачанга? Някои жени се оплакват от слабост, изпотяване, меланхолия, неприятно усещане в стомаха. Слава богу, тези усещания отминават доста бързо. Затова просто се опитайте да не се фокусирате върху тях.

Отслабвате, докато кърмите

Вярно, това се случва само на някои жени, но вие може да сте една от тях. Кърмата е калорична, с високо съдържание на мазнини. Това, което е излишно за вас е жизненоважно за вашето бебе и то си го взима директно от тялото ви. Вие отслабвате, а хлапето ви е здраво и доволно. Какво по-хубаво, а?

Между храненията от гърдите ви може да протече кърма

Може да се случи, ако чуете плач на бебе. Дори да не е вашето. При някои по-чувствителни дами кърма изтича дори ако видят бебе на улицата или по телевизията. За това неудобство обвинявайте окситоцина. Или пък го приемете като успокоение, че когато и да е необходимо, за вашето бебе ще има достатъчно храна. Купете си подплънки за кърмачки и не се притеснявайте толкова.

Едната ви гърда може да произвежда повече мляко от другата

Не, не ви се струва така. Истина е. Отдайте го на факта, че всяка гърда има различен брой млечни канали. Друга причина за това може да е, че бебето ви суче от едната гърда повече отколкото от другата. И в двата случая няма от какво да се притеснявате.

Вашата кърма е най-вкусното нещо за вашето бебе

Освен това от нея то получава абсолютно всички хранителни вещества, които са му необходими. Кърмата утолява жаждата му, засища го – няма нищо, което да я замести напълно. Затова, ако имате възможност, кърмете вашия мъник, не му давайте адаптирани млека.

Прочетете още:
Млечните формули за бебета
Пробиотици в бебешките млека
Джоджен за колики при бебетата

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top