Вярно, ползите от каму каму не са медицински доказани, но е сигурно, че е един от плодовете с най-високо съдържание на витамин С. А и киселичкият му вкус е много подходящ за летните жеги. Затова, ако искате да разнообразите менюто си, добавете го към него. Както ви разказахме в предната статия – „Каму каму – ползи“ – тези плодове трудно се запазват и транспортират свежи, затова извън родината си се предлагат предимно на прах.
Шейк
Ако си правите бананов шейк, добавете към него и каму каму. Това ще придаде повече свежест на вкуса му. Или, ако вече сте пробвали нашата рецепта за шейк с конопено мляко, малини, боровинки и банан, направете я отново като заместите боровинките с каму каму.
Кифлички
Можете да добавите стрития на прах плод към почти всяка рецепта за кифлички и мъфини. Или да експериментирате и да направите сладък хляб с леко кисела нотка.
Сосове
Няма как да добавите каму каму към всеки сос, защото киселият му вкус лесно ще надделее над вкуса на храната, но може да импровизирате. Измислете си сос за салата. Смесете малко лимон, малко каму каму на прах, зехтин, сол и сусамов тахан и залейте зелената салата с него.
Може да пробвате и още една рецпта: смесете 6 супени лъжици зехтин и 2 супени лъжици оцет; добавете ситно нарязани пресни билки – мащерка, босилек; сложете 1 чаена лъжичка горчица; половин чаена лъжичка каму каму на прах; сол и оцет. Получената смес оставете в хладилника за около 30 минути. След това овкусете салатата с нея.
Марината за пържоли
Наложете месото със сол и черен пипер и след това го накиснете в марината от соев сос, бяло вино и каму каму, който ще направи месото по-крехко и сочно.
Енергийни барове
Домашните енергийни барове включват обикновено мед, стафиди, ядки, семена и зърнени храни. Към тях спокойно можете да добавите и каму каму на прах за повече енергия и сила.
Всички плодове, хапвани с удоволствие и мярка, са от полза за здравето ви, затова, поръчвайте каму каму и почвайте с кулинарните експерименти. Добър апетит!