4 годишното дете

 – постижения и трудности

Детето ви е около четирите. И ако сте очаквали да е по-спокойно отколкото на 3 и да се държи почти зряло, ще се окажете излъгани. Отново ви очаква труден период на кризи с едно бързо израстващо хлапе. То обикновено е кротко, примерно и срамежливо на улицата, но вкъщи е фурия – с неизчерпаема енергия и неспирно бърборене, с отказите да изпълнява елементарни неща от ежедневието, които вече владее, и безкрайни пазарлъци за дреболии.

Това е възраст на бурно физическо и интелектуално развитие

Подобрява се координираността на движението

Между 3тата и 5тата година детето ви расте бързо, движенията му стават все по-сигурни и овладяни. Вече не е проблем изкачването и слизането по стълбите. Много по-добро е с топката – може да я подава и да я хваща. Катерене, каране на колело, тичане и игра на гоненица, разходки изпълват ежедневието му. Удивително издръжливо е – стига заниманието да му харесва и да го забавлява.

Усъвършенства се фината моторика

Фините движения и координацията ръка – око са много по-съвършени. Детето се облича само, закопчава ципове и копчета, връзва връзките на обувките си. Служи си с лъжицата и вилицата по-уверено, вече умее да реже с ножица по права линия.

На 4 детето харесва да майстори и да рисува

На тази възраст то е настроено много творчески – моделира, рисува добре не само с моливи, но и с водни бои, изрязва и лепи. Някои се научават да бродират, дори да нанизват по-едри мъниста. Рисунките стават доста по-подробни. Те обаче отразяват не реалността, а по-скоро емоционалната оценка и отношение на автора. Така обикновено на семейните „портрети“ най-голям се оказва най-важният за него човек.

Интелектуални постижения

Доста от децата на 4 разпознават буквите – на своето име, на имената на мама и тате и на важните за тях хора. Преди петата година някои могат да изписват името си с главни печатни букви.

Около четвъртия си рожден ден те вече броят до десет, преди петия ще броят до двадесет. Научават се да групират предмети по определен критерий. Ориентират се в дните от седмицата и частите на деня. Започват да задават безкрайни въпроси за всичко около себе си.

Речта на децата на 4 се усъвършенства непрекъснато

Пасивният им и активен речник бързо нараства. Все по-доброто им ориентиране в пространството и времето, в количествените отношения се отразява и в речта им. Тя е  все по-правилна граматически, все по-адекватно използват времената. Говорят с дълги изречения. Разбира се – правят много грешки, затрудняват ги спрежението на глаголите, родовете, все още и произношението на някои звуци.

Детето ви не само иска да му четете – то обича да разказва любимите си приказки. Лесно заучава стихчета, играе с думите, като подрежда свои песнички и истории.

На 4 хлапето е бърборан и фантазьор

Четиригодишното не млъква и не спира да фантазира. Игрите „на ужким“ и разиграването на сценки стават все по-убедителни. То разказва чудновати истории – често на ръба на реалното и измисленото и още по-често – пълни фантасмагории. В тях, разбира се, играе главната роля. Понякога така се вживява, че искрено се удивява, ако не му вярвате. Не винаги разграничава измислицата от реалността.

През четвъртата си година детето не само постига много във физическото си и интелектуално развитие. То се социализира, става по-самостоятелно, с чувство за собствената си значимост.  Обича да бъде хвалено, не пропуска само да изтъкне постиженията си. И преживява труден период .

Поощрявайте го внимателно, без да създавате у него фалшиво самочувствие, но и без да го карате да се чувства недооценено. Обичайте го!

Прочетете още:
„Детето ви няма 3 години – старайте се да не го забравяте“

„Послушното дете – наистина ли го искате“
„Защо детето да посещава детска ясла и градина“

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top