4 годишното дете

 – постижения и трудности 2

Четвъртата годинка на детето ви е време на впечатляващо физическо и интелектуално развитие . То се съпровожда с преживяване на първите приятелства, с осъзнаване на самостойността си и началото на половото идентифициране. Всичко това прави периода труден и напрегнат – и за децата, и за родителите им.

Начало на социализацията – появяват се първите приятелства

Те са обикновено с деца от най-близкото обкръжение или от детската градина. В началото се изразяват най-вече в съвместните игри. Особено внимание се отделя на ролевите – на родители и деца, на лекари, на войници, на театър. Продължават да са много обичани конструкторите и пъзелите. Постепенно се появяват дългите разговори и споделянето, стремежът, да приличат на другите от тайфата, но не са редки караниците и дори сбиванията. Хлапетата все по-ясно осъзнават, че са отделни, самостоятелни и различни от другите деца и в същото време са много еднакви с тях. Повечето от четиригодишните продължават да общуват и с въображаемите си приятели.

Засилва се интересът към тялото и сексуалността

Пак по това време се появява първото деление в игрите между момчетата и момичетата. На 4 годинки детето не просто знае, че е момче, или момиче, но е и наясно с някои от различията между едните и другите. То с интерес изучава тялото си и телата на близките си. Около тази възраст ще чуете за пръв „Как се раждат бебетата?“.

В този период хлапето ще донесе вкъщи първите чужди вещи

Слънчицето ви все по-ясно осъзнава собствеността си, хвали се със своите неща и е готово да ги брани – от играчките до мама и тате. Но може да се случи да донесе вкъщи нещо чуждо, без да има съзнанието, че това е нередно. Налага се да обясните – много пъти – че хората обичат и ценят своите вещи, както то самото ги цени, и не бива да ги взима без разрешение.

Избухва поредната криза на растежа

Детето за пореден път изпробва границите и способността ви да ги отстоявате

Непрекъснато проверява търпението ви, податливостта ви на манипулиране и изнудване. Възможно е да се върнат уж отминалите моменти на тръшкане, досадният хленч и плач за щяло и нещяло. То е раздразнително, несговорчиво, шумно, често отказва да сътрудничи и демонстрира независимост. Случва се да е агресивно. Не винаги разбира и контролира емоциите си, пък и те преливат много бързо от радост до гняв и обратно.

Държи да е в центъра на вниманието

Провокира ви, като повтаря ясно и високо думи, за които вече подозира, че не одобрявате, и се смее с пълно гърло. Ако не ги приемете на шега, ако се сърдите и се карате, само ще затвърдите желанието му да изрича подобни думи. Хлапето искрено се забавлява с белите, които натворява, и с негодуванието, което се чете по лицето ви. Понякога ви се струва, че то сякаш оглупява.

Най-съществената грешка, която можете да направите, е да сте отстъпчиви

Не бъдете колебливи и несигурни. Покажете ли колко сте шокирани, обидени, разочаровани,  само ще признаете, че с плач, хленч и тръшкане то може да постигне своето и ще затвърдите нежеланото поведение.

Времето изглежда много трудно за вас, но помнете, че е много трудно и за детето ви. Издават го напрежението, изпадането в периоди на мълчание, чопленето и гризането на ноктите, честото сънуване на кошмари, заекването, тиковете. То има огромна нужда от разбирането ви, от търпението и одобрението ви, както и от сигурността, която му давате. Има нужда от ясно прокарани граници между позволено и непозволено и стриктното им отстояване – особено когато яростно ги отхвърля.

Показвайте му колко много го обичате и цените, но не отстъпвайте. В моментите на криза се старайте да оставате спокойни, а после обсъждайте проблемите. На 4 години детето ви е достатъчно голямо да знае, че всеки вкъщи има не само права, но и задължения. Бъдете последователни в спазването им!

Прочетете още:
„Говорим ли на един език с децата си“

„Кошмарите и ужасите в детските сънища“
„Кошмарите и ужасите в детските сънища 2“

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top