4 билки против тревожност

- виж повече

Какво правите, когато сте тревожни? Унищожавате колосални количества вредна храна, разхождате се, пиете едно малко уиски, гълтате мента, глог и валериан? Всички изброени начини вършат работа, макар някои от тях да не са особено полезни за здравето. Ние ви предлагаме още един – билки. Чаша лайка или маточина действа успокояващо и в същото време не качвате килограми, както ако борите тревожността с чипс например. Научете кои са основните билки с ефикасно успокояващо действие и сменете тактиката за борба с безпокойствата.

Лайка

Ако тревогата ви обхваща вечер, най-често преди сън, лайката е добро решение за вас. Тя не само действа успокояващо, но и ви помага да спите дълбоко и блажено. Според някои проучвания в лайката има съединения, които влияят на същите мозъчни рецептори като валиума и подобните на него лекарства.

Маточина

Можете да я приемате като чай, на капсули или като тинктура. Намалява стреса и тревожността и подобрява съня.

Тя обаче не е толкова безопасна, колкото лайката. Ако прекалите с маточината, възможно е безпокойството ви да се засили. Затова е добре да започнете с малки дози или да я комбинирате с други билки с подобно действие – хмел, лайка, мента.

Чай от маточина веднъж дневно, усетите ли че ставате тревожни, ще реши проблема. Но ако смятате да приемате тази билка редовно, под каквато и да е форма, по-добре е първо да се посъветвате със специалист. Особено ако се лекувате от депресия.

Хмел

Една бира никому не е навредила, но не това имаме предвид. Хмелът е горчива билка, която ви помага да се справите с тревожността. Препоръчва се за ароматерапия, защото вкусът й е наистина много горчив и малко хора биха пили чай от хмел. Ако все пак решите да опитате, комбинирайте го с лайка и евентуално с една лъжица мед. В случай, че заспивате трудно и ви тормозят лоши мисли, вземете си билкова възглавница с хмел или просто пришийте торбичка с изсушената билка (може да комбинирате с лавандула) към вашата.

Лавандула

Това е една от билките с най-силен успокояващ ефект и без странично действие. Ако страдате от главоболие – облекчава го, ако не можете да заспите – помага ви, ако се безпокоите – помита тревогите ви бързо и ефикасно. Може да пиете чай от лавандула, да си правите масаж с лавандулово масло и/или да ароматизирате жилището си с него. Разбира се, не прекалявайте с дозировката, защото миризмата му е доста силна.

Комбинирайте успокояващ чай с медитация, разходка, разговор с любим човек; осигурете си достатъчно време за почивка и ще се справите с тревожността.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top