3 начина за борба със зимната депресия

-вижте ги

Имате проблеми със съня, изпаднали сте в летаргия, преяждате, раздразнителни сте, чувствате се зле и не искате да общувате с никого? Ако отговорът е „да“, то най-вероятно вече сте попаднали в лапите на зимната депресия. По-голямата част от хората страдат от сезонно афективно разстройство и това определено се отразява на качеството им на живот и отношенията им с околните. Вземете мерки и не си позволявайте цяла зима да се влачите апатични и унили, и да се карате с всички.

Осигурете си светлина, повече светлина и топлина

Видите ли слънце, не пропускайте да се разходите или да поседнете до прозореца и да си припичате. Ако няма слънце, постарайте се домът и офисът ви да са добре осветени. За вечерните часове на отмора и споделяне със семейството можете да създадете уютна атмосфера с локално осветление – меко, приглушено, топло.

Не пестете и отоплението. Не бива да е прекалено горещо, но пък ако е студено, ще се чувствате подтиснати, тъжни. Най-добре е да поддържате около 21 – 22 градуса в дневната и кухнята и между 18 и 21 градуса в спалнята.

Бъдете физически активни

Ходете на танци, разхождайте се, спортувайте, плувайте – това не само ще ви държи във форма, но и ще повдига тонуса ви, ще ви помага да се чувствате по-спокойни. По време на тренировка всички ядове обикновено се изпаряват яко дим. Пробвайте.

Глезете се с масаж и сауна. Масажът ви помага да се отпуснете, да се отървете от лошите мисли, схващанията и болежките.

Хранете се здравословно и споделяйте менюто си с приятели

Здравословното хранене ще ви помогне да се поддържате във форма не само физически. Наличието на достатъчно количество витамин С в организма ви прави по-енергични. Храните, богати на желязо, ще ви помогнат да се справите с апатията и депресията. Чашата топло мляко преди сън ще ви позволи да спите по-спокойно.

Закусвайте с любимия човек, обядвайте с приятели, вечеряйте всички заедно. Не оставайте задълго сами у дома с мрачните си мисли. Забавлявайте се, споделяйте с любимите си хора, подкрепяйте се. Топлината, която ви дава това, ще прогони лошото настроение.

Не се давайте на сезонната депресия. Борете се с нея. Радвайте се на красотата на зимата и на всички хубави мигове, които предстои да изживеете с любимите си хора.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top