3 котешки тайни,

 които вероятно не знаете

Котешка тайна №1: Едно котило има няколко бащи

Котката обикновено ражда по 2-4 котета и – не знам, дали сте чували – те могат да са от различни бащи. Яйцеклетките на котката се освобождават от яйчниците едва след чифтосването. За да се отделят те, през първия ден женската може да се чифтоса до 10-20 пъти и продължава в следващите 4-6 дни – с различни мъжкари.

На яйцеклетките са необходими два дни, за да стигнат до матката. Сперматозоидите оцеляват до няколко дни. Така яйцата често се оплождат от сперматозоидите на различни котараци – двама, понякога и повече (суперфекундация). Което означава на практика, че различните котенца могат да имат различни бащи. Явлението е познато и при кучетата. Можете да се досетите, че бебетата имат различни бащи по различната окраска, по размера, по някои различни породни белези.

В природата това почти не се случва, защото право да оплоди женските има само доминиращия алфа мъжкар. А когато става дума за развъждане на породисти животни, развъдчиците знаят тази котешка тайна и полагат всички усилия да гарантират бащинството на избрания котарак – ако трябва и с ДНК тестове.

Котешка тайна №2: Дивите колонии котки

Не, не става дума за зверове, живеещи в гората. Говорим за домашните котки, живеещи  наблизо до хората, но без да се социализират с тях. Колониите се формират по женска линия – майка, дъщери и децата им. Въпреки че живеят заедно, те запазват характеристиките си на самотни ловци. Често се случва женските да си помагат при отглеждане на малките. Може да са в съседния парк или в близката изоставена къща и няма да ги видите, ако те не искат да ги видите, да ви разкрият своята котешка тайна.

Мъжките в повечето случаи се появяват в колонията в размножителните периоди и не участват в отглеждането на бебетата. Напротив – котараците много често убиват чуждите котенца – обикновено през първата седмица от живота им, за да накарат майка им да се разгони отново и евентуално да зачене тяхното потомство.

Чифтосването между братя и сестри не е рядкост, макар че – ако може да избира, женската ще намери партньор, която не е в пряката ѝ кръвна линия.

Котешка тайна №3: Болестта на котешката драскотина

Тя се причинява от бактерии от рода Bartonella. 14 от 24те познати вида инфектират човека. От тях 5 имат за гостоприемник бълхите, които живеят върху котката. Когато котката, носител на заразени бълхи, ви одраска със замърсените си нокти, се наблюдават следните симптоми:

  • на мястото на одрасканото се появява малка червена подутина – папула;
  • до 2-3 седмици се подуват лимфните жлези на шията, главата и подмишниците, те стават болезнени и чувствителни при допир;
  • имате треска.

Обикновено организмът се справя сам, често дори без да се проявят никакви симптоми. Но при деца с незряла имунна система, при възрастни и при хронично болни може да се стигне до уголемяване на далака, енцефалит, инфекция на сърдечния мускул и др. Тези случаи за радост са редки, но са много сериозни.

След като вече знаете и тази котешка тайна, за да сте сигурни, че вие и семейството ви сте предпазени от болестта на котешката драскотина:

  • постарайте се да защитите котката си от заразяване с бълхи и кърлежи;
  • старайте се да няма груба игра, водеща до драскане и хапане;
  • почиствайте всяка драскотина със сапун и вода;
  • говорете с лекаря си.

Следващият път, в който си вземете от улицата гладно и самотно коте, не си мислете, че сте го избрали вие. Най-вероятно ви е избрало то от десетките човеци, преминали преди вас край него. Преценило е, че вие сте подходящи за него. Не го разочаровайте!

Прочетете още:
„Социализация на котката – как да се справите“
„Без бълхи и кърлежи по домашните любимци“
„Разгонване при домашните любимци“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top