3 китайски билки

за повишаване на тонуса и подсилване на имунната система

3 китайски билки за повишаване на тонуса и подсилване на имунната система

Как се чувствате? Отпаднали и уморени? Успяхте ли да изкарате вече първата настинка или още се държите? Есента е коварен сезон в това отношение – рязката смяна на времето ви кара да се чувствате потиснати, непрекъснато ви се спи. Освен това не сте съвсем сигурни как да се облечете – като за топло, като за студено или някак по средата. Затова и вероятността от настинки и неразположения е по-голяма.

Може да избегнете всички тези неприятности със своевременна промяна на хранителния режим, физическа активност, достатъчно почивка. Към тях добавете и помощта на 3 китайски билки.

Кордицепс

Този вид торбести гъби се използват от хилядолетия в китайската медицина. Виреят в тибетските гори, на 4000 до 6000 м височина. В миналото китайците наричали тази гъба „божественият подарък“ и векове наред я поднасяли само на императора.

Кордицепсът е богат на ненаситени мастни киселини и незаменими аминокиселини; на витамин Е и С, на провитамин А; на селен и цинк. Доказано е, че има благотворно влияние върху сърцето и дихателната система. Освен това повишава сексуалната издръжливост и при мъже, и при жени.

Как може да ви помогне? Като подобри кръвоснабдяването, издръжливостта и общия ви тонус. Кордицепсът се препоръчва за прочистване на организма от токсини, по-добра работа на черния дроб, белия дроб и бъбреците. Има ефект и при депресия, и силен стрес.

 кордицепс

Астрагал

Той е от семейство бобови и в китайската медицина се цени най-вече коренът му. Вирее в Източна Азия.

Богат е на магнезий, желязо, сулиций, фибри. Макар и в по-малки количества в него има и калий, селен, фосфор, хром, флавоноиди, рибофлавин.

В китайската медицина астрагалът е използван за понижаване на висока температура, подобряване на концентрацията и работата на бъбреците и повишаване на общия тонус.

Западната медицина все още изследва неговите свойства. Засега се смята, че астрагалът има противовъзпалително действие, подобрява работата на сърдечно-съдовата система и забавя стареенето. Някои лекари го препоръчват при простудни заболявания.

 астрагал

Шизандра

Това странно, увивно растение китайците наричат „плодът с петте вкуса“. И наистина то комбинира сладко, солено, люто, горчиво и кисело по уникален начин.Отглежда се съсвсем целенасочено в Китай и Русия.

Шизандрата е изключително богата на лигнани – до 19 – 20% в един плод – и на антоцианин.

В китайската медицина се използва за пречистване на бъбреците и подобряване на водния баланс. Руснаците смятат, че повишава издръжливостта и общия тонус на организма, регулира апетита и жаждата и изостря нощното зрение.

В западната медицина шизандрата продължава да се изследва. Смята се, че е ефективна за пречистване на организма, подобрява работата на черния дроб и бъбреците. Има благотворно действие върху хора, подложени на силен стрес.

 Шизандра

Разбира се, винаги е добре да се посъветвате с лекар преди да приемате тези билки, особено ако пиете лекарства, бременна сте или кърмите. Добре е да знаете също, че се предлагат в един общ продукт под името „Кордицепс комплекс“, който се препоръчва именно за повишаване на издръжливостта и енергията.

Посрещнете дългите студени дни подготвени и с усмивка.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top