3 домашни лека

за трите най-чести страдания по празниците

3 домашни лека за трите най-чести страдания по празниците

Празниците са вече на прага ни. Започват с именни дни, минават през Коледата, сливат се с Нова година и продължават с именни дни – та почти до края на януари.

Най-вероятните състояния, които могат да ви докарат тежък дискомфорт през този период, са киселините в стомаха и проблемите с храносмилането, махмурлукът и настинките. Съветите да се хапва лека храна и да не се преяжда, да се пие с мярка и да не се събирате с много хора по това време на годината са просто неадекватни. По-търсени са рецептите след преяждане и препиване и за облекчаване на симптомите на вирусни заболявания и настинки.

Затова ще ви дадем полезни препоръки точно за тези моменти.

При кашлица

Ако сте болни, е ясно – пазите леглото, макар и с нежелание. Но когато вече сте оздравели и е останала само кашлицата, не ви се ще да изпускате купона. Честото кашляне обаче измъчва вас и досажда на компанията.

Има добър лек за нея, който се приготвя бързичко вкъщи. Варят се десетина минути в литър вода 6-7 счупени ореха с черупките (добре измити), сърцевината на 2 дюли заедно със семето, средна глава кромид заедно с люспите (разрежете я на четири). Добавят се 6-7 лукчета (с ментол) и 3-4 стръка индрише. Ври още десетина минути. Сваля се от котлона и се прецежда. Пази се на хладно. Пийте по три-четири пъти на ден по една супена лъжица.

Отварата помага за отхрачване и смекчава кашлицата, намалява болезнените усещания при изкашляне.

Стомашни киселини

Изключително богатото меню – тежки гозби, тънки мезета, пикантни салати и сосове, много сладкиши, ядки, разядки и т. н. и неспирното похапване препълва стомаха, забавя храносмилането и стомашните киселини се активират. Паренето в хранопровода ви прави мрачни, заядливи и не особено приятни за компания, измъчва ви и ви е трудно да си намерите място.

Временно облекчение ще получите като пийнете няколко глътки вода – да отмиете киселините в хранопровода. Постарайте се да постоите прави, разходете се – това ще намали връщането на стомашен сок през езофагеалния сфинктер. В краен случай изпийте лъжичка сода, разтворена в малко вода. При първа възможност идете на лекар или поне до аптеката. Содата помага за момента, но провокира последващо компенсаторно увеличаване на отделяната солна киселина.

Махмурлук

Мъчителното състояние след празничното препиване се дължи на множество фактори. Едни от най-важните са дехидратацията, спадналото ниво на кръвната захар, загубата на минерални соли, интоксикацията на организма. На тях се дължат главоболието, слабостта, умората, позивите за повръщане и гаденето.

Затова най-добрите средства за махмурлук са тези, които повлияват изброените фактори. Зелевата чорба или сокът от кисели краставички (ферментирали) ви набавят течност, минерални соли, пробиотици. Приетото по-голямото количество натриев хлорид задържа водата в организма. Това обикновено е нежелано, но в случая води до бързо преодоляване на дехидратацията и затова е от полза.

Добре ще ви дойде повечко минерална вода, плодове и зеленчуци или соковете от тях и лъжица мед.

Весели празници!

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top