Хранителни дефицити

- кожата, косата и ноктите
Хранителни дефиците

Хранителните дефицити и следите им по кожата, ноктите и косата.

Хранителните дефицити са последица от нарушения в снабдяването с основни и поддържащи хранителни вещества. Недохранване може се открие дори при хора, хапващи обилно високо преработена храна и сладкиши, наситени с мазнини и захари, които доставят много калории, но са бедни на полезни съставки. То може да е причинено от различни диети, заболявания, пречещи на усвояването на храната, стомашни операции, вегетарианство и веганство, медикаменти и т. н.

Основни симптоми на хранителни дефицити, забележими по кожата

Ксероза (суха и загрубяла кожа)

Най-често се дължи на липса на витамин А и/или на цинк, но може да е последица и от други дефицити.

Фоликуларна хиперкератоза (фринодерма)

Характеризира се с червено-кафяви фоликуларни папули, които се предизвикват от засиленото производство на кератин в космените фоликули. Самите фоликули са затворени с бяла запушалка от себум. Най-често се появяват по лактите и коленете при дефицит на витамини А и С.

Бледност на кожата

Често е последица на анемия, а тя от своя страна се свързва с множество хранителни липси – на  желязо, цинк, на витамини В6, В9, В12.

Нарушено зарастване на рани

Дължи се на недостатъчно протеини, витамин С, цинк.

Дерматити

Отличават се с обриви и петна по кожата с различен характер, които са придружени със сърбеж. Причиняват се от липса на белтъчини, есенциални мастни киселини, цинк, витамин В3 (ниацин) и др.

Себореен дерматит

Той е възпалително състояние на кожата с лющещи се зони върху места, богати на мастни жлези. Принос за него има недостигът на пиридоксин (В6), биотин (В7), цинк.

Белези на недохранване по ноктите

При ниски нива на някои вещества може да забележите върху нокътната плочка:

  • централен ръб – причинява се от недостигащи желязо, фолиева киселина, протеин;
  • централна бразда – дължи се на липса на желязо;
  • напречни вдлъбнатини (линии на Beau) – следствие от временно спиране на растежа при тежък дефицит на цинк;
  • вдлъбнати като лъжица нокти (койлонихия) се свързват с недостиг на желязо и протеинов дефицит (особено на съдържащи сяра аминокиселини).

Меки и тънки нокти, които се огъват, чупят, цепят и люспят или придобиват синкав оттенък са знак за недоимък на желязо, формули от В комплекс, калций, ненаситени мастни киселини, витамин С.

Хранителни дефиците

Косата и недостигът на хранителни съставки

Космените фоликули са едни от най-активните в обмяната структури в тялото. Затова пропуски в храненето и недостигът на протеини, мастни киселини, цинк, селен, желязо, витамини D (няма първични дерматологични прояви освен алопеция ), В3 (ниацин), В6 (пиридоксин), В7 (биотин) и др. бързо се отразяват на косата.

Тя губи блясъка и гъвкавостта си, изтънява, става чуплива, цепи се, забавя растежа си. Появява се ускорен косопад. Ако въпреки добрите ви грижи, състоянието ѝ не се подобрява, ще е необходимо да промените храненето си.

Недостигът на протеини, витамини и минерали води до редица промени в кожата, лигавицата, косата и ноктите. Проблемът в случая е, че каквито и грижи да полагате с локални продукти, няма как да компенсирате липсите и последиците им освен с разумна диета или прием на хранителни добавки, консултиран с лекаря ви.

Открийте подходящите хранителни добавки за попълване на хранителните дефицити на befit.bg! При необходимост, свържете се с нас и ние ще ви помогнем при избора им!

Прочетете още:
Прояви по кожата на хранителните дефицити

Красота

 

Промени по кожата

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top