Социализация на котката

- как да се справите
Социализация на котката

Общуването с котката е доста по-различно от общуването с кучето. Тя е много своенравна и независима и в доста по-голяма степен изгражда отношенията си с хората на принципа на реципрочността и съчетаването на целите. Ще рече – целите на всеки от партньорите във връзката котка-човек да са съобразени с текущите цели на другия. Изследвания  показват, че ако вие се съобразявате с нейното желание да си взаимодействате, то тогава и тя се съобразява с желанията ви за взаимодействие. Симетрията във взаимоотношенията  обяснява интерактивността във връзката, която може да има различни степени на проявление. Означава още, че писаната сама избира дали да остане ваш домашен любимец или да си тръгне.

Точно това определя изключителната важност на социализацията на котката. В общи линии тя протича като тази при кучето . Основната разлика е, че липсата на взаимодействие, както и негативното взаимодействие ще направи кучето ви страхливо, тревожно и евентуално агресивно. Котката най-вероятно ще продължи да живее в дома ви – особено ако е с градина, но по-скоро като съсед, отколкото като ваш домашен любимец .

Специфики на социализацията на котката

Степента на социализация на писаната определя и нейното поведение спрямо вас. Една напълно социализирана котка

  • се чувства комфортно при съжителството си с вас;
  • радва се на приятелството ви и търси привързаността ви;
  • изпитва удоволствие от докосването и ласките ви;
  • приспособява се към миризмите и звуците в дома ви;
  • разчита напълно на вас за храната си и ловът за нея е по-скоро забавление.

Според социализираността си писаните се разпределят в четири големи групи. Най-лесно те се разпознават според зоната си на комфорт. Ако живеят спокойно в човешкото жилище и позволяват да бъдат докосвани и гушкани, значи са добре социализирани.

Когато прекарват доста от времето си на открито, но все още позволяват да ги милвате и разчитат на вас за храната си, са социализирани.

Тези животни, които съжителстват с вас в непосредствена близост, изхранват се сами, но нямат нищо против да ги храните и ви допускат близо до себе си, без да ви позволят да ги докосвате, са слабо социализирани.

В четвъртата група – на несоциализираните – са котките, които  живеят независимо от човека, избягват районите, в които има хора и по-скоро се стараят да не попадат пред очите ви.

Социализираното животно (дори впоследствие да е останало без дом), ще познаете и по това, че не се притеснява да ви приближи. Което е живяло с хора, ще потърси контакт с вас като мяука или мърка, държи ушите и опашката си изправени и изглежда спокойно, дори може да се отърка в краката ви. Това никога няма да се случи с несоциализираното. То ще се постарае изобщо да не го забележите, а ако е принудено да е близо до вас, по-скоро ще е готово да ви нападне.

Най-подходящото време за социализация на котката

То е в периода между 2та и 8та седмици. В това време котенцата са много любопитни, наблюдателни и безстрашни. Лесно се стряскат и бързо се възстановяват. Учат се бързо и опитът на тази възраст определя цялостното им поведение занапред.


След втория месец социализацията се случва по-трудно.

Между 9тата и 16тата седмица е така нареченият период на късна социализация.

Между 4ти и 8ми месец котенцата все още имат шансове да свикнат да живеят с хората. Когато след тази възраст те не показват признаци на социализация, е по-добре да ги оставите да живеят на свобода. Всяка писана е с ярко изразена индивидуалност и дори две котета от едно котило с еднакви условия на живот ще се социализират в различна степен.

Ако приберете от улицата бездомна възрастна котка и тя има положителен опит с хората (вече е социализирана), имате добри шансове да се превърне в мил домашен любимец. Но ако никога до този момент не е живяла с хора, социализацията ѝ е на практика невъзможна.

Дори най-добре социализираната писана, когато се окаже в напълно непозната и възприемана от нея като враждебна среда, сякаш забравя социализацията си и се държи агресивно с хората и животните около нея.

Зле социализираната котка, която е принудена да живее в апартамента ви, е плаха, необщителна, често се страхува и може да прояви агресия. Добре социализираната ще бъде перфектният домашен любимец. С каква писана ще съжителствате в голяма степен зависи от вас самите.

Прочетете още:
„Котката – подготовка на семейството“

„Котешки грип – как да се справите“
„Домашният любимец – дали да го отглеждате на двора“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top