- критичен период за здравето

Късната есен е може би най-критичният сезон за здравето ни. По това време се активират твърде много фактори, които работят срещу физическото и психическото ни благополучие. Необходими са повишено внимание и добри грижи за себе си, за да преминем през него здрави и без особени щети.

Фактори, които ни натоварват извънредно

Динамиката и натоварването в работата буквално ни завихрят. С наближаването на края на годината сроковете се скъсяват, ангажиментите в работата и вкъщи се трупат. Стресът расте, а реалната физическа активност намалява.

Мъглите, мръсният въздух, влагата пълнят дихателните ни пътища  с прах и мръсотия и ги правят уязвими. Вирусните инфекции са чести и опитите да ги изкараме накрак не винаги успяват.

Късият ден и сумракът поставят нервната система пред изпитание. Депресивните състояния рязко зачестяват и овладяването им излиза извън възможностите на волята ни.

Предстоящите празници в началото на зимата носят колкото радост, толкова и стрес, и грижа.

Променя се драстично менюто

Въпреки че лятното изобилие от плодове и зеленчуци намалява още през септември, сергиите на пазара още дълго остават отрупани. Но към средата на ноември по тях са най-вече оранжерийни и вносни екзотични стоки, пътували дълго, съхранявани в хладилници, със съмнителни хранителни ползи. В менюто растителната храна заменяме с тестени вкусотии и тлъсти, тежки ястия.

Организмът естествено се стреми да натрупа тлъстинка за защита от зимните студове. Стресът, напрежението, депресивните състояния също компенсираме с по-често посягане към сладкиши и висококалорични храни. Така още в средата на есента, преди сериозните студове и дългото хапване и пийване по празниците, се създават предпоставки за повишаване на теглото и напълняване.

Активират се хроничните заболявания

Всъщност, събуждането им е започнало още с началото на есента, но с падането на температурите, с натрупването на напрежението, с влошаването на хранителния режим и намаляване на физическата активност те се обострят. Налага се да консултираме терапията и диетата с лекуващия лекар.

Всички изброени фактори стимулират хипертонията, влошено усвояване на кръвната захар, нарастване на нивата на холестерол и триглицериди в кръвта.

Преодоляването на рисковете

Питате се, не сгъстявам ли твърде краските? Не, всичко това се случва – на различни хора, по различно време в разгара на есента. И изходът е да се грижим за себе си добре, за да минимизираме доколкото е възможно струпващите се неблагоприятни фактори.

Задължително е да обърнем специално внимание на:

  • престоя на открито – всяка възможност за разходка на слънце не само е дар за нервната система, но и осигурява производство на витамин D;
  • пълноценната почивка и достатъчното сън – минимум седем, седем и половина часа на нощ осигуряват оптимално функциониране на организма;
  • балансираното хранене – с възможно повече зеленчуци и плодове, по-малко тежки ястия и сладкиши само за вкус;
  • хранителните добавки – витамини и минерали, компенсиращи намаляването им в храната;
  • физическото натоварване според индивидуалните възможности – фитнес, гимнастика, разходки, плуване, танци, изкачване и слизане по стълби и т. н.;
  • ваксините против грипните вируси.

Колкото по-добре се грижите за себе си, толкова по-леко ще преминете през рисковете на есента и те ще си останат само рискове – вероятност за нещо лошо, което никога няма да се случи.

Прочетете още:
„Есента и хроничните болести“
„Имунната система е уязвима през есента“
„Симптоми на есенната депресия“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top