Херпесите и афтите

- само козметичен дефект ли са?

Когато усетите пулсиране, болка и сърбеж около устните, изпадате в паника – излиза ви херпес. Той изглежда достатъчно смущаващо, за да ви накара да изпитвате несигурност, дискомфорт и нежелание да излизате от къщи.

Какво представлява херпесът?

Херпесите са знак, че в тялото ви е активиран вирус – може да е от вида херпес симплекс, или херпес зостер. Заразяването с херпес симплекс се случва обикновено в ранните детски години. Вирусът пребивава неактивен в тялото години наред. Активира се, когато по някакви причини имунната система отслабне и не може да го държи под контрол. Обикновено херпесът се формира около и върху устните.

В началото избиват прозрачни мехурчета, изпълнени с течност. После те се пукат и се сливат в мокра рана. Тя се покрива с коричка и когато коричката падне, херпесът заздравява, без да оставя белег. Преминава за около десетина дни до две седмици.

Херпес симплекс има разновидност, която поразява половите органи. Заразяването с него се случва, когато младежът започне полов живот.

Херпес зостер остава в организма след преболедуване от шарката, известна като варицела. Той е в латентно състояние, докато срив на имунната система не му позволи да се активира.

Херпесите са много заразни

Херпесите са силно заразни. От момента, в който започнете да усещате дискомфорт, до момента на заздравяването им – околните са сериозно заплашени. Особено заразна е течността, която изпускат спуканите мехурчета. В такива моменти е добре да сдържате желанието си да се докосвате и чешете, защото можете да разнесете вирусите и по други части на тялото си.

При гениталния херпес, пък най-опасен е моментът, в който заразеният няма още никакви видими признаци, но вирусът вече е активиран.

Смята се, че инфектирани са между 80 и 90% от населението, но от херпеси страдат реално около 20-30%. Понякога се стига до сериозни усложнения. Засега няма средство за окончателно справяне с херпесните вируси.

Рискови фактори за активиране на херпеса

Към тях спада всичко, което може да отслаби имунитета ви. Стресът – физически и психически, преумората, болестите, недоспиването и лошото хранене, колебания в хормоналния баланс, висока температура, някои лекарства, преохлаждане, прекомерно излагане на слънце могат да доведат до събуждането на херпесния вирус.

За облекчаване на дискомфорта и по-бързо прегаряне се използват антивирусни препарати за локално приложение. Ако херпесът избива повече от 3 – 4 пъти годишно, потърсете консултация с лекар.

Какво са афтите?

Афтите, за разлика от херпесите, се появяват по лигавицата на устната кухина. Те са по-малки или по-големи белезникави лезии, които могат  да предизвикат сърбеж и/или болка. Не е напълно ясна причината за появата им, но е сигурно, че не са заразни. Обикновено възникват след наранявания в устата – неволни ухапвания, травми, нанесени от стоматологични протези, скоби и т. н. Рискови фактори за тях са лошата устна  хигиена или замърсяване, тютюнопушене, недостиг на определени хранителни вещества и някои болести. Заздравяват средно за десетина дни.

Понякога афтите покриват цялата вътрешност на устната кухина и това пречи на храненето, на преглъщането дори на вода, затруднява се говорът, дъхът добива неприятна миризма. В такива случаи потърсете помощта на стоматолог.

Принципно афтите и херпесите не са опасни за здравето, но сигнализират за проблеми с имунната система, изтощаващ стрес и рискови ситуации за здравето ви. Смята се, че се активизират най-често през преходните сезони, когато организмът е по-слаб и неадаптиран към променящите се климатични условия и начин на хранене. Затова бъдете внимателни и се грижете по-добре за себе си.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top