Екзотични плодове

- в България - кои са те?

Отдавна на трапезата си слагаме чуждоземни плодове, дошли отдалече. Трудно ще изненадате някого с банан, киви, ананас или кокос.

Можете от време на време да си купите дори екзотики като плодове от кактус и какво ли още не. Ако сте по-наблюдателни обаче, ще забележите, че обичайни за по-възрастните поколения плодове, или за ентусиазираните градинари днес, също минават в графата на екзотиката.

Физалис

Можете да си купите сушен био физалис, дошъл у нас от Колумбия и Еквадор. Но можете да го отгледате и в градината или в саксия на балкона. Според сорта плодчетата му са от светло жълти до лилавеещи. Те са сочни, сладко-кисели и охладени са много приятни и освежаващи. Вътрешността им напомня домат и е изпълнена с дребни семенца (подобно на малините). Богати са на каротеноида криптоксантин (провитамин А), на който дължат цвета си; на рутин (витамин Р) и на пектин. Съдържат витамини С, такива от група В (включително кобаламин), белтъци, фосфор и т. н.

Смята се, че физалисът облекчава инфекциите на дихателната система и противодейства на опаразитяването на храносмилателната. Приема се за прочистване на кръвта и подпомага работата на бъбреците.

Декоративната стойност на храстчето физалис идва както от красивите цветчета, така и от сърцевидния мехур около плода. С узряването зеленият му цвят постепенно избледнява. Когато стане почти прозрачен и леко се разтвори, плодът е готов за ядене. Перуанският физалис можете да срещнете и под името „инка бери“.

 

Черници

По магазините за био храни предлагат сушени бели и черни черници, внасяни от Турция, от Узбекистан и Канада. Те са богати на антиоксиданти (ресвератрол), витамини, минерали, протеини, противовъзпалителни вещества, фибри. Синергичното действие на фитохимичния комплекс оказва благотворно влияние на очите, намалява нивата на кръвната захар, подкрепя имунитета, подобрява кръвообращението и попълва недостига на желязо в кръвта. Купете си пакетче сушени черници и опитайте.

Когато през лятото пътувате из България, можете да похапнете и пресни черници. Има ги по улиците и дворовете на села и градове – черни, червени и бели.

 

Мушмули

Плодът е кафеникав, на големина колкото орех и се консумира едва след като загние. На разположение е в късна есен и зимата. Сладък е, с приятен вкус. Когато е узрял, повече напомня мармалад, отколкото пресен плод. Мушмулите са доставчик на калий, магнезий, калций и натрий, желязо, фосфор, витамини А, С, тиамин (В1), рибофлавин (В2). Съдържат много пектин, ароматни вещества, плодови киселини, танини и др. Обогатява ги протичащият процес на ферментация при угниването.

Полезни са за пречистване на стомаха; при заболявания на стомашно-чревния тракт и на бъбреците. Подкрепят нервната система и кръвоносната система. Облекчават оплакванията при астма, бронхити и ангини. Подсилват самозащитата на организма.

Няма нищо лошо в опитването на различни вкусове; на храни, дошли от далечни краища. Но специалистите по хранене все по-често препоръчват в ежедневната диета да се акцентира върху местните плодове и зеленчуци. Обяснението е много простичко и убедително. Те са консумирани векове наред от местните хора. Храносмилателната система е максимално пригодена за пълноценното им усвояване. Дори бактериите, изграждащи микробиома на местното население, са зависими от местната храна. Затова, като експериментирате, не забравяйте и плодовете, расли у нас – нищо че за някои от тях не сте се и сещали.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top