Босилек

- ползи

Босилекът е едно впечатляващо растение, което не само дарява ястията с божествен вкус, но носи и на организма ни незаменими ползи за здравето. Интересен факт е, че в България и по Балканите, босилекът се използва за създаването на светена вода. Дори и да се използва предимно в солени ястия, босилек умело се интегрира и в десерти като шоколади и сладоледи. Също така, тази билка присъства и в козметиката заради приятния си аромат и редицата ползи от нея.

Ползи

Босилекът е растение, богато на множество от необходимите ни микронутриенти. То е заредено с витамини A, K, C, както и с важни минерали като магнезий и желязо. Босилекът е също така добър източник на калций и омега-3 мастни киселини. Голяма част от ползите му за здравето ни се дължат на тези съставни компоненти, както и на богатството му от антиоксиданти.

Босилекът подобрява храносмилането ни и е способен да балансира киселинността и pH нивата в стомаха. Етеричните масла в босилека допринасят и за противовъзпалителното действие на билката. Благодарение на това, тя е подходяща за лечение на настинка и грип, както и по-продължителни заболявания. Тя намаля и риска от сърдечно съдови заболявания и рак (чрез премахване на свободните радикали). Босилекът е подходящ за детокс на тялото и се грижи за функцията на черния дроб и за здравето на корема. Финално, босилекът стимулира дори доброто ни настроение. Смята се, че билката регулира синтезирането на хормоните, отговорни за нашето щастие и енергия. Това прави босилека подходящ в битката срещу стреса, депресията и дори безсънието.

В кулинарията

Босилекът е известен като изключителна подправка, която е трудно да не заобичаме. Най-добър приятел на италианската кухня, босилекът създава незабравимия вкус на редица от любимите ни рецепти. Той е една от най-популярните подправки за пица и паста, но има и други начини да се възползваме от нея. Класическата паста или салата капрезе не биха били същите без малко пресен босилек. Сосът песто, който ни дава изключително ароматна паста и може да се интегрира в редица салати също е произведение на босилека. Него например можем да разнообразим като си направим песто хумус. Тези две храни се съчетават невероятно и ни дават перфектния сос за мазане на филийки или зеленчуци. Босилек подхожда много добре и на редица рецепти с пиле и морски дарове. Той е подходящ не само за смутита, но и за свежа добавка на съвсем обикновения портокалов сок. И като за десерт, не забравяйте да пробвате да добавите няколко листа свеж босилек следващия път като си похапвате ванилов сладолед. Няма да съжалвате!

В козметиката

Босилек се използва и в козметиката поради полезния му ефект върху кожата ни. Етеричното масло от билката е силен метод за прочистване на кожата и отваряне на порите. Тя е най-подходяща за омазнена кожа, както и срещу акне. В комбинация с розова вода и сандалово дърво може да се направи страхотна натурална маска против появата на акне, пъпки и черни точки. Босилекът не само може да хидратира кожата ни, но и да я предпази от появата на бръчки. Билката съшо има и противогъбично действие. Тя предоставя и слаба защита от вредните UV лъчи.

Прочетете още:
Микро грийнс
Зелените кълнове
Семената и зърнените

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top