Живеем все по-дълго. Но и все повече страдаме от хронични заболявания, които силно влошават качеството ни на живот. Това ни кара да се страхуваме от остаряването и да се опитваме да го забавим.
Здраве и хранене
Храната никога досега не е била толкова достъпна и не е нанасяла толкова щети. Така наречената западна диета, която властва в Европа и Америка през последните петдесетина години, и налагаща се все повече в целия свят, не носи нищо добро за здравето на хората. Редки или липсващи до преди половин век болести като цьолиакия и диабет 2 днес стават все по-чести и по-смъртоносни, а те са провокирани от големите количества глутен в модифицираните сортове пшеница и прекомерният дял на рафинираната захар и рафинираното брашно в менюто ни.
Западната диета в много голяма степен провокира трайни хронични възпаления, които пък са в основата на хроничните заболявания и предизвикват ускорено стареене.
Старостта не се определя според хронологичната възраст на човека. Тя зависи от биологичното му състояние и често хора на 70 и повече години имат по-добри жизнени показатели от значително по-млади от тях. Има ли това връзка с храненето?
Хранене и дълголетие
Днес столетниците съвсем не са рядкост. Статистиката сочи, че повечето от тях са съсредоточени в няколко области на планетата. Добре проучени са пет така наречени сини зони. Интересът на учените е обясним – това са региони в различни части на света, в които хората около и над сто години са много, при това те са здрави, жизнени, обслужват се сами и често продължават да работят. Какъв е секретът?
Общото при столетниците от
- Окинава, Япония;
- Икария, Гърция;
- Оглиастра, Сардиния – Италия;
- Лома Лонда, Калифорния – САЩ;
- полуостров Никоя – Коста Рика
са основните характеристики на диетата. Тя се отличава с:
- преобладаващо растителната храна с много плодове и зеленчуци, фасул и леща, соя и царевица, ядки, семена и зърна;
- много риба и морски дарове;
- зехтин и авокадо;
- много зелени подправки и билки;
- умерени количества млечни и яйца;
- по-рядко месо – около пет пъти месечно с размера на тесте карти;
- рядко тестени и сладкиши;
- много зелен чай и умерени количества червено вино.
Тя се характеризира още с по-малки количества мазнини, по-нисък калориен прием, протеините не са много и в значителната си част са растителни. Някои от общностите са вегетарианци, а като цяло растителната храна е около и над 90% от менюто на всички.
Средиземноморска диета
Изследванията за влиянието на Средиземноморската диета върху здравето и дълголетието показват, че тя е свързана с поддържане на по-голяма дължина на теломерите – защитните накрайници на хромозомите, които определят способността на клетката за делене, физиологичните ѝ функции и продължителността на живота ѝ и намаляване на хроничните микровъзпаления. А това забавя стареенето и предпазва от хронични заболявания – включително сърдечносъдови, невродегенеративни (деменция, Алцхаймер) метаболитни (диабет), онкологични и т. н.
Начинът на живот и дълголетието в здраве
Освен с близка по съдържание диета, животът на столетниците в сините зони има и други общи белези:
- постоянна физическа активност – цял живот те са упражнявали физически труд и продължават да работят – за производство и осигуряване на растителната храна, отглеждане на животни, риболов, поддръжка на къщата, продължителни ежедневни преходи пеш и т. н.
- консумиране на малки количества алкохол (вино) или тотално въздържание;
- достатъчно сън – обикновено от стъмване до зазоряване и др.
Всеки ден, в който храненето ви и начинът ви на живот се приближават към храненето и начина на живот на хората от сините зони, правите нещо добро за здравето и дълголетието си и за качеството си на живот. Опитайте – може би още от днес?
Прочетете още:
„Средиземноморска диета“
„Теломерите и значението им за стареенето“
„Интуитивно хранене“