Зелените кълнове

в менюто ни и ползите от тях

Коледните пости започнаха. Както сме говорили и друг път, независимо дали за вас те се израз на религиозните ви убеждения или повече натежават съображения от здравен характер, организмът ви е подложен на сериозно изпитание. Можете да направите нещата по-лесни, ако се погрижите за разнообразна растителна диета, която ще ви осигури широка, балансирана гама хранителни вещества.

Сега искаме да представим на вниманието ви кълновете. Те са подходящи за менюто и на най-ревностно постещия и в същото време носят доста повече хранителни ползи от семената, от които прорастват.

Защо кълновете са по-полезни от семената?

Фитиновата киселина в семената ги защитава от преждевременно покълване в неподходящи условя. Не се разрушава при топлинна обработка. Пречи на усвояването на минералното съдържание не само в тях, но също блокира абсорбцията на цинка, желязото и други минерали в червата ни за конкретното хранене. Това не вреди особено на хората с пълноценна, балансирана диета, но може да е опасно, когато зърната, семената и ядките преобладават в менюто. Затова сте срещали съвети, да консумирате ядките и семената след накисване или след ферментиране. Тези процедури активират специални ензимни процеси, които преодоляват природните защити.

При покълването в семето се случват интензивни биохимични реакции, които го подготвят за формирането и прорастването на новото растение. Това увеличава и модифицира хранителните вещества в него. Активира множество ензими, повишава растежните хормони и намалява антихранителните вещества (фитинова киселина, глутен и др.).

Затова кълновете са

  • по-лесно усвоими;
  • по-богати на хранителни вещества;
  • по-ниско калорични от семената.

С какво кълновете обогатяват диетата ни?

Според вида на семената те доставят повече: 

  • протеини и незаменими аминокиселини;
  • незаменими мастни киселини;
  • витамини – включително С, Е, К, А, В (и фолиева киселина);
  • минерали – магнезий, фосфор, манган, желязо, мед, цинк, калций, калий, натрий, селен;
  • ензими;
  • фибри;
  • антиоксиданти и биоактивни фитохимикали – включително глюкорафанин, който се превръща в сулфорафан, химикал, смятан за особено полезен срещу рака. (Най-много се среща в кълновете от броколи, карфиол и други зелеви.)

Съдържат по-малко:

  • антинутриенти, които затрудняват усвояването на полезните хранителни вещества и/или увреждат червата;
  • мазнини;
  • въглехидрати.

Какви здравни ползи носят?

Поради високия си хранителен потенциал и ниска калоричност, кълновете 

  • помагат за оптимизиране на храносмилането.
  • подобряват усвояването на захарите, контрола на кръвната захар и инсулиновата чувствителност, на теглото.
  • повишават нивото на добрия холестерол (HDL) и намаляват това на лошия (LDL) и на триглицеридите.
  • подкрепят имунитета – включително в борбата с причинителите на рака.
  • стимулират кръвообращението и пазят сърдечно-съдовата система.
  • добри са за зрението;
  • поддържат хормоналния баланс и т. н.

Кълновете са отлични за дългите коледни пости. Но те могат да намерят място и в ежедневната ви диета, особено при по-оскъдния избор на плодове и зеленчуци зимата. Разбира се, не са лекарство и ползи от тях организмът ви ще извлече, когато ги консумирате редовно и като част от балансирано здравословно меню. Но това всъщност е валидно за всички храни.

Разгледайте колекцията ни от биосемена  за покълване и изберете с какво да започнете да отглеждате кълнове за себе си и за близките си!

Прочетете още:
„Постите – ползи и рискове в здравен аспект“
„Аквафаба – как да заместите яйцата“
„Ферментация на брашното – защо е необходима “

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top