Гранола е зърнена закуска с дълга история. По какво се отличава от мюслито? По това, че то е сурово, а гранолата е изпечена. Освен това мюслито не съдържа добавени мазнини, а в печената зърнена закуска е добавена мазнина.
Какво съдържа гранолата?
В основата ѝ са ядки от пълнозърнест овес (или цели зърна), сушени плодове, растителна мазнина, натурален подсладител и орехови ядки.
Към нея се добавят още пшенични, ръжени и ечемични ядки, оризови, елда, спелта и т. н. Орехите, лешниците, бадемите, бразилският орех, пеканът се добавят сурови и наситнени. Богат вкус ѝ придават семената – ленено, сусамено, чия, слънчогледови или тиквени семки. Подсладителят може да е мед, кафява захар, кленов сироп, агаве, стевия. Най-често се използва слънчогледово олио, но то може да се замести със зехтин или кокосово масло. А сушените плодове – колкото и каквито се сетите – нарязани. И на края идва облагородяващият аромат – на ванилия или канела, на джинджифил или индийско орехче.
Защо да включите в менюто си хрупкавата закуска?
Поради съставките си тя е много полезна за разнообразяване и допълване на всяко здравословно меню. Гранолата е:
- източник на важни хранителни вещества – витамини, минерали, антиоксиданти и биоактивни фитохимикали, белтъчини и полиненаситени мазнини, прости и сложни въглехидрати;
- доставчик на ценни фибри, които подобряват храносмилането, намаляват нивата на холестерола в кръвта и др.;
- засищаща храна, която ще ви предпази от бързо огладняване и неконтролирано похапване на каквото-ви-попадне-пред-очите.
Освен всичко друго, гранолата е вкусна и удовлетворяваща, подходяща за вегетарианско и веганско хранене (според съставките).
Защо да правите гранола вкъщи?
Разбира се, можете да купувате гранола. Но трябва да сте много внимателни в избора. Важно е какъв и колко е подсладителят, каква е добавената мазнина. Има ли в продукта овкусители, ароматизатори и консерванти, ГМО суровини, трансмазнини. Внимавайте също за съставки, към които сте алергични.
По-просто е да направите собствена гранола. Подберете съставките според предпочитанията си. Ориентировъчните пропорции са:
- 3 чаени чаши пълнозърнести;
- 2 чаши ядки;
- 1/2 чаша растително масло;
- 1/2 чаша подсладител;
- 2 чаши сушени нарязани плодове.
Не забравяйте да поръсите с лъжичка сол и с около 2 лъжички подправки (канела, кардамон, ванилия или други). При нужда можете да добавите малко вода, а при желание – малко плодов сок.
Объркайте добре пълнозърнестите, ядките и подправките. Отделно разбийте маслото, водата (сока), подсладителя. Залейте сухите съставки, разбъркайте и разстелете на равен пласт върху тавичка, покрита с хартия за печене. Печете на 170-180° С за около 20-30 минути, според количеството на течностите. Пробърквайте често, за да не прегорят ядките.
Когато гранолата се изпече, извадете я и я оставете да изстине. После смесете с нарязаните сушени плодове. Объркайте всичко и насипете в сухи съдове с плътно затваряне. Дръжте до няколко дни в хладилник.
Ако искате гранолата да остане на по-едри слепени парченца, добавете преди печенето добре разбит яйчен белтък.
Как да консумиратe препечените ядки?
Те са много калорични – 100 грама може да освободят над 400 калории според мазнините и подсладителите. Затова не изяждайте пълна купа гранола. Добавете само няколко лъжици в киселото мляко или в прясното, овкусете кашата. Използвайте я, за да поръсите кремове, сладкиши, палачинки. Хрускавите ѝ съставките слепват добре и от нея се произвеждат вкусни барчета. Можете да я похапвате и директно – като десерт, като междинна закуска.
Но не забравяйте – пълнее се и от здравословната храна, ако прекалявате с нея.
Прочетете още:
„7 идеи за бърза здравословна закуска“
„Какво да ядете на закуска и какво не“
„Храните през февруари“