– начинът да живеем пълноценно

Днес животът е динамичен и натоварен. В графика ви задачите за деня очевадно изискват повече от 24 часа. От всяко действие очаквате бързи резултати и ако те не дойдат, се потискате и фрустрирате, губите самочувствие. Затова е измислена бързата храна, полуфабрикатите, микровълновите фурни, бързите коли и самолетите, онлайн чатовете, почивките за един уикенд и т. н.

Чували ли сте за движението Slow Life?

То започва през 1986 година в Рим като протест срещу отварянето на поредното заведение за Fast food на „Макдоналдс“. В началото е по-скоро движение за Slow food и си поставя за задача подкрепата на местните производители на храни. Днес наброява повече от 100 000 привърженици и още повече последователи. Има организации в много страни в цял свят.

Въпреки че сред приоритетите на движението си остава помощта за оцеляването и развитието на локалната култура на хранене и биологичното разнообразие, идеите на Slow food се развиват в цялостна концепция, посветена на бавния начин на живот – Slow Life. Изкушените от бавното живеене в света стават все повече.

Сърцевината на философията Slow Life е желанието на човека да се върне към себе си, да живее пълноценно, да се наслаждава на всеки миг и всяко свое действие. Акцентира се на удовлетворението и радостта, която носи възстановяване на обвързаността между хората и общуването – в семейството, сред приятелите. Отрича се самоцелното бързане и напрежението, водещи до  постоянен стрес и тежки болести. Отричат се заместителите на истинската храна, които насищат и водят до затлъстяване, без реално да доставят необходимите хранителни вещества за поддържане на доброто здраве.

Slow Life 1

Какво означава да живеете бавно?

Това означава да се отърсите от постоянното усещане, че закъснявате, не смогвате, не се справяте. За да се получи, планирайте реалистично – само толкова задачи, колкото наистина могат да се изпълнят за един работен ден. Включвайте в графика времето за път, времето за хранене, за къпане и т. н. Ограничете проверяването на пощата до 1-2 пъти дневно в точно фиксирано време. Не прекарвайте половината ден в социалните мрежи. По-добре се срещнете с някого на живо, на кафе, на чаша вино или бира. Не правете по няколко неща наведнъж – само си мислите, че ги правите бързо и добре.

Хранете се бавно, с истинска храна, приготвена от местни продукти вкъщи. На пръв поглед това може да ви изглежда като разхищение на време, но всъщност е време за почивка, за общуване с децата и близките. Само по себе си да готвите за семейството си означава да изразявате загрижеността и любовта си по най-естествения възможен начин.

Пътувайте бавно. Избягайте екскурзиите, които предвиждат истински маратон през дълъг списък забележителности. По-добре наемете вила или къща за гости и останете там поне няколко дни. Приготвяйте сами храната си, общувайте с местните, опознайте околността, насладете се на безделието и липсата на ангажименти.

Отделяйте повече време на хобито си. Заниманията с любимата дейност укрепват психиката. Ако имате възможност – направете си градина и пробвайте да отглеждате зеленчуци и цветя. Спете достатъчно.

Slow City – бавните градове

Може би ви звучи като поредната модна приумица, но последователите на Slow Life и Slow food не само се умножават бързо. Техните схващания започват да тежат все повече. Така се появиха първите „бавни градове“. Те са организирани в общност със свой манифест и правила. Сред критериите, на които трябва да отговаря един град, за да се нарече „бавен“, са отговорната политика за опазване на околната среда и потреблението на енергия; определено ниво на развитие на инфраструктурата и градската среда; насърчаване на местното производство на храни и други продукти и т. н.

Днес те са не само в Италия, но също в Германия, Англия, Австрия, Португалия и Испания, Австралия, Япония, Бразилия и Мексико, САЩ и др.

Разбира се, съществува и направление „Остарявай бавно“ – Slow-agе. Но за него ще стане дума в следваща публикация.

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top