cold_cream1
16.01.2019

Колд крем

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...   |   0 Коментара

В много козметични продукти като съставка е посочен колд крем. В същото време има и отделни изделия, на които пише просто „Колд крем“. Често се питате – какво точно е това, защо присъства в козметика с различно предназначение, охлажда ли или пък пази от студа?

Историята на колд крем

За да изясним въпросите около колд крем, ще започнем с историята му. Създаването му се приписва на Гален, работил през втори век от новата ера в древния град Пергам. Твърди се, че в състава му влизали восъчно вещество (спермацет), добивано от белия кит, пчелен восък, зехтин (или масло от сладък бадем), есенция от роза и вода. Наречен е „cold“ (студен), защото при изпаряване на розовата вода се получава охлаждащ ефект. Използвал се за лечение на кожни раздразнения и заболявания и е известен още като Ceratum Galeni.

Деветнадесет века Ceratum Galeni се използвал от европейските и арабски лечители и достигнал до нас. Разбира се, днес съставът му се различава, но при всички случаи включва растителни масла, восък, вода (най-често термална) и извлеци от билки. Избягвайте продукти, които съдържат боракс, бензоин и синтетични вещества.

Накратко – колд крем е с малко съставки и мазна текстура – няма как да е немазен, когато се състои от масла и восък. Той представлява обратна емулсия (вода в масло) и притежава хидрофилни характеристики.

cold cream

Какво е действието на колд крем

Колд крем не само овлажнява и подхранва, но предпазва от загуба на влага, от студа и мръсотията благодарение на финия филм, който маслата и восъкът оставят върху кожата.

Той успокоява раздразненията и възпаленията, предпазва кожата (особено на ръцете) от изсушаване, зачервяване и напукване. Премахва грапавостта, усещането за дискомфорт и опъване и прави кожата мека и нежна.

Свойствата на хидрофилно масло му осигуряват отлични почистващи свойства. Той премахва както себума и мръсотията, така и грима. След почистване с него не е необходимо да се нанася друго овлажняващо средство.

Колд крем доказано подобрява не само външния вид на кожата, но и структурата ѝ, което обяснява лечебното му действие. Възстановява и подкрепя защитните ѝ бариерни функции.

С добавянето на екстракти от различни билки и биоактивни вещества сферата на действие на колд крем значително се разширява.

За какъв тип кожа е подходящ колд крем

В студеното време той е приложим за почти всички типове (без изявено мазна), но е особено полезен за сухата, чувствителна, лесно дразнима и травмирана по някакви причини кожа. Подходящ е за третиране на загрубели ръце, лакти, колене и пети. Препоръчва се също след различни козметични процедури като химическия пилинг.

Формулата е щадяща за детската кожа и се използва в козметичните продукти за деца.

Колд крем се смята за зимно козметично средство и не е добре да го използвате в горещо и влажно време. Необходимо е да го нанесете на откритите части на тялото около 20-30 минути преди излизане.

Сподели:

Остави коментар