otbivane
14.12.2018

Кое прави отбиването толкова трудно

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...   |   0 Коментара

В статията „Докога да кърмите и лесно ли е да отбиете бебето“ изяснихме емоционалния аспект на кърменето. А сега ще видим как този аспект повлиява отбиването.

Най-трудното време за отбиване

Между 1 и 2 години светът на вашето бебе се променя стремително. Ежедневието му е изпълнено с успехи и провали. Иска да се справи само с много повече неща, отколкото може. Има свое мнение, и дори когато не може да го изрази ясно, го отстоява с яростен плач. Това е времето, в което може би вие ще тръгнете на работа, а то – на ясли. Стресът и напрежението са огромни и за кърмачетата гърдата е най-доброто успокоение.

Ако решите, че точно сега трябва да спрете да кърмите, обмислете го добре и се подгответе – няма да бъде лесно. Детето ще усеща всяко ваше колебание и несигурност  и ще тълкува отбиването като нещо лошо и нередно.

Основните проблеми при отбиването

Всъщност те се пораждат не от необходимостта на детето да се храни, а от емоционалната окраска на кърменето. И вие не бива да забравяте това. Отказът да предоставите гърдата си при поискване то може да приеме като наказание и нежелание за близост, като доказателство, че вече не го обичате.

Когато кърменето е част от ритуала на заспиване

Това е кърменето, което бебето ще брани най-ожесточено. Затова се опитайте незабелязано да внасяте нови елементи в ритуала на заспиване. Не му позволявайте да заспива на гърдата, поставяйте го в креватчето малко преди това. Пейте песнички, разказвайте приказки, милвайте го. Привлечете таткото на помощ или изцяло оставете приспиването на него.

Ако бебчо спи при вас, твърде вероятно е да суче и нощем. Това допълнително усложнява задачата. Може би е време да го отделите в самостоятелно креватче.

Кърменето при внезапен глад и жажда

Вие вече добре познавате детето си. Бъдете подготвени да предложите вода, чай или нещо за хапване в момента, в който забележите, че малчо вече огладнява и ожаднява. Направете го преди още той да е осъзнал нуждата си. Пропуснете ли момента, директният ви отказ да го допуснете до гърдата ще доведе до бурен плач.

otbivane1

Сученето от скука и за забавление

Ще ви е необходима изобретателност и отдаденост, за да успявате да разсеете бебето и да му предложите достатъчно интересно забавление, та да забрави за сученето. Хубавото е, че колкото по-често успявате, толкова повече възможности вижда то и толкова по-малко има нужда да прибягва до гърдата. Вариант е и да отлагате сученето – като свършите работа, като се приберете вкъщи, като си идат гостите, като се стъмни.

Кърменето за успокоение

Кърменето безотказно е успявало да успокои детето ви – независимо дали то се е чувствало напрегнато или вие сте искали малко мир и тишина. Не му отказвайте, но и не предлагайте гърдата по ваша инициатива. Потърсете други варианти за успокоение. Наблюденията показват, че ако майката не предлага, детето се сеща почти на половина по-рядко.

Кърменето като общуване и близост

По време на кърменето сте изградили с бебчо много специална връзка. Резкият опит за отбиване може да го накара да се почувства изоставен, пренебрегнат, необичан от най-важния за него човек. Не бива да допускате това. Покажете му, че въпреки че не може вече да суче, той по всяко време може да разчита на вас, на ласките и нежността ви. Гушкайте го и го милвайте, разговаряйте, забавлявайте се, вършете заедно различни неща.

Отбиването може да продължи дълго

В отбиването участват и майката, и детето. Това е процес с променлив резултат и зависи от твърде много фактори. Има деца, за които раздялата с мама за седмица до десетина дни е достатъчна да се примирят с липсата на кърма. При други помага намазването на гърдите с нещо горчиво. Трети са в състояние да обезкуражат и най-амбициозната майка и да я принудят да продължи да кърми, докато се откажат сами.

Накратко – ако да кърмите е било ваш избор, то отбиването в нормални условия винаги е споразумение между вас и бебето. Много е важно как ще проведете „преговорите“!

Прочетете още:

„Бебето заспива трудно“

„Ще се откаже ли бебето“

 

Етикети: ,

Сподели:

Остави коментар