bebeto_razbira_1
30.11.2018

Какво разбира бебето

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...   |   1 Коментар

Бебето ви разбира повече, отколкото предполагате

Обикновено се смята, че щом бебето не говори, то не разбира какво му говорите вие, или какво говорите с другите възрастни. Ако мислите така и отглеждате в дома си малчуган около една годинка, време е да преосмислите поведението си.

Бебето ви разбира, но не умее да ви го покаже

Някъде към седмия-осмия месец и без това бързото развитие на новороденото видимо се ускорява. Повишената физическа активност – изправянето, ходенето с опора, пълзенето – разширява неимоверно света му, развива фината моторика и координацията око-ръка. Това провокира психическото му и интелектуално развитие. Детето трупа пасивен речник, който около и след 10тия месец му позволява да разбира все повече от чутото. Макар че още не произнася добре всички звуци и само от време на време изрича по някоя двусрична дума, родителите внезапно забелязват, че слънчицето им на моменти отговаря с целенасочени осмислени действия на въпроси и подканяния.

Впечатляващо е, когато след машинално изреченото: „Какво си намери?“, предизвикано от доволните му възгласи и подозрителното шумолене, бебето се обърне към вас и ви покаже в протегната си ръка поредното си съкровище. Може би ще минат дни, преди то отново ясно и недвусмислено да ви покаже, че разбира. Но вие вече ще мерите приказките си и ще се съобразявате с присъствието му.

Колкото повече му говорите, колкото повече го въвличате в общуване, толкова по-добър пасивен речников запас формира детето ви. Това не винаги означава, че ще проговори по-рано, но пък със сигурност е залог за по-добри езикови умения в бъдеще. Много е важно и как му говорите. В самото начало езиковите умения се формират по подражание. Когато използвате така наречения бебешки език, може да е забавно, но му давате грешен модел за подражаване, а това по-скоро влияе задържащо върху говора, отколкото стимулиращо.

bebeto_razbira

“Разбира“ не означава „съгласява се“

Убедени сте, че бебето ви от около 6тия месец разбира, какво значи „не“ и забранителната ви интонация. Дори и да не е още около 6тия, преди годинката то наистина вече разбира забраните. Но както и при възрастните, това не означава автоматично съгласие с тях, камо ли пък съобразяване. По-скоро при всеки удобен случай ще проверява валидна ли е забраната и докъде може да стигне в нарушаването ѝ. Колкото и да ви е неприятно, това също е проява на бързото развитие на детето и на способността му да разбира – не само думите и интонацията, но и поведението ви.

Затова едно от основните правила във възпитанието е последователността. Не казвайте „не“ за щяло и нещяло. Премислете внимателно кои са наистина важните неща и бъдете готови да отстоявате твърдо веднъж въведените забрани. Ако вие се предадете и бебето успее да преодолее и отхвърли една от тях, трудно ще е да го убедите, че другите остават валидни. Не го обърквайте, „не“ винаги трябва да означава „не“.

Роден език, чужд език

Фактът, че мозъкът на децата, растящи в двуезични семейства, се развива по-бързо от този на връстниците им в едноезични, кара учените с интерес да изследват отношението на бебетата към езика. Резултатите недвусмислено показват, че след 5 – 6 месечна възраст те вече различават родния си език от чуждия и изразяват подчертани симпатии към човека, говорещ майчиния им език, спрямо другия, говорещ непознат език.

Вашето бебе разбира много повече, отколкото предполагате. Дайте му възможност да ви го покаже!

Етикети: ,

Сподели:

коментари 1 Вашето мнение

  1. 1
    Публикувано на 2019-01-09 15:00:49 от Бебето вече играе на пода « BeFit Magazine
    [...] „Какво разбира бебето“ [...]

Остави коментар