prostate2
26.11.2018

Добро-качествена хиперплазия на простатата

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...   |   0 Коментара

Разговорите за увеличената простата не са особено обичани от мъжете. Причините са поне две – страх и срам, при това и двете не се признават публично. Страх, че е заболяване, което съсипва мъжа и отнема мъжествеността му, и срам, да не би някой да си помисли, че това вече се е случило.

Какво е важно да знаете за доброкачествената простатна хиперплазия

Ако сте мъж, във връзка с простатата си струва да помните три положения, на които се базира днешното разбиране за доброкачествената простатна хиперплазия:

  1. Уголемената простата не е рак, нито е сигурен предвестник за рак.
  2. Тя е обратима (лечима) за съвременната медицина.
  3. Поради масовостта ѝ от една възраст нагоре – около и над 50 – 60 години – се смята вече не за заболяване, а за физиологично състояние.

Тези положения, разбира се, не отменят нито неприятните преживявания, свързани с доброкачествената простатна хиперплазия, нито евентуалните последици при нелекуването ѝ. По-скоро подсещат, че добрата грижа за здравето на простата е задължителна.

Каква е ролята на простатата в мъжкия организъм

Простатната жлеза отделя така наречения простатен секрет, който е част от спермата, изхвърляна по време на еякулация. Секретът представлява около една трета от нея и осигурява на сперматозоидите ензимна защита във влагалището и матката. Така увеличава вероятността те да стигнат до яйцеклетката и да проникнат в нея.

Здравето ѝ и добрата ѝ работа гарантират оплодителната способност на мъжа, затова е задължително да се грижите за нея далече преди 40те.

prostate1

На какво се дължат проблемите с простатната жлеза

Младите мъже обикновено страдат от инфекции и възпаления – простатити. Те имат свободен тестостерон в изобилие, а той осигурява оптималното състояние и работа на простатната жлеза. Когато с годините свободният тестостерон започне да намалява и да се увеличават нивата на дихидротестостерона, тя започва да нараства.

Простата се състои от периферни и периуретрални жлези. Намира се точно под пикочния мехур и уретрата минава през нея. Под действието на изобилния дихидротестостерон нарастват периуретралните жлези – тези в центъра ѝ. Те са събрани около уретрата (пикочния канал) и с разрастването си започват да я притискат. Намалява проходимостта ѝ и господата усещат това като затруднение в уринирането.

Поради постоянното задържане на урина в пикочния мехур може да се стигне до увреждането му, последващи възпаления и проблеми с бъбреците и отделителната система като цяло.

prostate

Какви грижи изисква простатата след 40те

На първо място – ходете редовно на профилактични прегледи. Така се откриват още началните отклонения, лесни за корекция.

Има редица билки, които традиционната медицина препоръчва при проблеми с простатната жлеза и за избягването им. Най-популярните и най-изследваните от тях се предлагат и като хранителни добавки. Освен самостоятелно, те се изписват и като съпровождащо лечение при нужда. Сред най-използваните са екстрактите от сао палмето, ветрогон и мурсалски чай, африкански пигеум, гъби шийтаке и т. н. Към тях се добавят биоактивните вещества ликопен, бета-ситостерол, кверцетин, цинк, селен, витамин Д, витамин В12 (фолиева киселина) и др. Те стимулират повишаването нивата на свободния тестостерон и нормализиране размера на простатата. Сред тях има мощни антиоксиданти и антисептици, стимулатори на либидото.

Ако все още не ви е хрумвало, че и простатата иска грижи, ноември е месецът, посветен на мъжкото здраве. Започнете сега!

Етикети: ,

Сподели:

Остави коментар