imunitet_deca
22.10.2018

Имунната система при децата

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...   |   1 Коментар

В публикацията „Имунната система е уязвима през  есента“ стана дума за основните характеристики на имунната система и необходимостта от специално внимание към нея през есента. В този смисъл е важно също да се отбележи, че детският имунитет е доста по-различен от този на възрастните и грижите за него си имат свои особености.

Каква е разликата между имунитета при възрастните и при децата

Вероятно сте чували или лично сте се убедили, че имунната система при децата е незряла, че те са по-лесно податливи на инфекции, боледуват по-тежко от възрастните и усложненията при тях са много по-вероятни. Това се дължи на липсата или на недоразвитостта на придобития имунитет. Ще рече – имунната им система още не се е научила да разпознава различните патогени и да реагира на тях по най-ефективния начин.

Вроден и придобит имунитет

Вроденият имунитет са защитните сили, с които бебето се ражда. Те са генетично обусловени и понякога са силно повлияни от имунитета на майката – когато то в определени ситуации приеме антитела от нея. Той е активен от момента на раждането и е готов да се задейства веднага, щом се появят болестотворни микроорганизми. Механизмите му на действие не зависят нито от вида на нашественика, нито от това, за кой път се среща с тях. Пример за такива защитни механизми са възпаленията и температурата. Вроденият имунитет не се променя, не се развива, остава един и същ през целия живот на човека.

Придобитият имунитет започва да се формира буквално с раждането на детето и с неговата първа среща с бактериите и вирусите. Той се развива и усъвършенства с всеки нов сблъсък със съответния патоген. Формира специфични механизми за все по-бързо и резултатно справяне с него и те се запомнят в така наречената имунна памет. Научава се да разпознава своите клетки от чуждите, здравите – от увредените.

deca_imunitet1

Процесът на съзряване на имунната система приключва около пубертета, но придобитият имунитет продължава да се усъвършенства през целия живот. В повечето случаи след преболедувани инфекциозни заболявания той е в състояние да осигури пълна защита на организма от съответните патогени години и десетилетия наред, в някои случаи – и до живот.

 

Как да подкрепите развитието на детската имунна система

 • При отглеждане на бебето поддържайте добра хигиена, но не прекалявайте. Колкото по-стерилна е обстановката около него, толкова по-бавно се учи имунната му система и когато детето рано или късно излезе от къщи, тя ще бъде неподготвена.
 • Осигурете му пълноценно хранене. Ако не сте сигурни какво означава това, консултирайте се с лекар. Имунната система има нужда от пълноценни белтъчини, качествени мазнини, витамини, минерали и микроелементи, от подкрепата на жизнена чревна микрофлора и т. н.
 • Закалявайте го – необходимо му е много движение на открито.
 • Обичайте го и му го показвайте – трябва да е не само нахранено и облечено, но и да се чувства сигурно, спокойно и щастливо.
 • Ваксинирайте малкото си съкровище – така ще дадете възможност на имунната му система да се подготви за среща с патогени, които могат да са много опасни при липса на изграден имунитет към тях.
 • Не злоупотребявайте с антибиотиците, не го самолекувайте, не му давайте от вашите хранителни добавки. За децата има специално разработени продукти, съобразени с потребностите на всяка възраст.

 

Есента и зимата наистина са критични за здравето на най-малките. Но ако сте внимателни, имунитетът им ще укрепва и ще става все по-добър след всеки сблъсък с болестотворните микроорганизми.

 

 

Етикети: ,

Сподели:

коментари 1 Вашето мнение

 1. 1
  Публикувано на 2019-01-09 15:00:32 от Бебето вече играе на пода « BeFit Magazine
  [...] „Имунната система при децата“ [...]

Остави коментар