kvas1
04.05.2018

Квас

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...   |   3 Коментара

Ако сте пробвали да омесите хляб от пълнозърнесто брашно от лимец по обичайния начин – с мая – и не се е получило, пробвайте с квас.

Какво е квасът?

Той е продукт на ферментация, предизвикана по естествен начин от бактерии и дрожди (Lactobacillus sanfranciscensis, Candida milleri), характерни за съответния регион. Хиляди години с него приготвяли хляба. За получаването му използвали само брашно, вода и сол, много търпение и любов. Подквасеният хляб е траен, бухнал и шуплест, с превъзходен, леко кисел вкус и по-лесен за усвояване.

Квасът е жив – той запазва свойствата си само докато микроорганизмите в него са живи и активни. Разказва се за фамилии в Европа, които го поддържат поколение след поколение стотици години. У нас го използвали месеци наред и нов се захващал само на големи празници като символ на ново начало – за сватби, по Коледа. Патили твърдят, че дори лошото им настроение влияе на жизнеността му и той вкисва и мухлясва лесно, когато и те са кисели.

Предимствата на кваса

 • Пробиотичните микроорганизми в него променят сложните въглехидрати на зърнените култури и те стават по-лесни за усвояване.
 • Заквасван хилядолетия наред с бактерии и дрожди, характерни за региона, той е тясно свързан с микробиома на местното население, приема се добре от организма и стимулира полезната микрофлора в него.
 • Подходящ е за замесване на пълнозърнести брашна с ниско (или без) съдържание на глутен и може да замести напълно маята във всяка една рецепта – включително за боза.
 • Напълно натурален е.

kvas

Защо тогава е забравен ли?

Защото изисква много време и внимание. Замесваният с него хляб също втасва дълго и струва по-скъпо. Но вие спокойно можете да го правите вкъщи и да осигурявате на семейството си вкусни и полезни печива. С квас можете да правите всичко, което до сега с те правили с мая.

Какво ви е необходимо за приготвянето на квас

Съдове

Съд, който може да се почиства добре и е абсолютно неутрален към протичащия в него процес – стъклен, порцеланов или керамичен. Трябва ви още дървена лъжица за разбъркване и парче плат, за да покриете съда – квасът трябва да диша.

Брашно

Не бива да е рафинирано бяло брашно. Освен че е лишено от всичките си полезни съставки, то много често е избелвано, с изкуствени подобрители, дори и стерилно. В него няма как да протича живот. Осигурете си чисто пълнозърнесто брашно.

Вода

За нея важи същото, както за брашното. Трябва да е чиста, без хлор и увеличено минерално съдържание. По-опитните съветват, ако нямате друг вариант, да филтрирате чешмяната вода или да я подържите за няколко часа в открит съд  – да излети хлорът от нея (както го правите за цветята).

Щипка захар или мед

Това е за добре дошли на микроорганизмите, които се хранят с въглехидрати.

 

Подгответе си всичко необходимо, а в следващата публикация ще ви разкажем „Как да си направите квас вкъщи“

 

Етикети: ,

Сподели:

коментари 3 Вашето мнение

 1. 3
  Публикувано на 2018-06-06 11:47:38 от Брашното от соя « BeFit Magazine
  [...] „Квас“ [...]
 2. 2
  Публикувано на 2018-05-28 15:48:41 от Ръжено брашно « BeFit Magazine
  [...] „Квас“ [...]
 3. 1
  Публикувано на 2018-05-08 10:49:11 от Как да си направите квас « BeFit Magazine
  [...] предишната публикация “Квас – какви са ползите от него?” ви разказахме за кваса и какво ви е необходимо, за да [...]

Остави коментар