Масло от чесън – ползи

-виж тук

Етеричното масло от чесън сигурно не ви е сред любимите етерични масла. Миризмата му го прави неподходящо за романтични масажи, не ви предразполага към релакс и със сигурност не освежава въздуха в стаята. Добре е обаче да имате едно шишенце от него в аптечката. Или да се посъветвате с лекаря си, ако имате нужда от добавки, укрепващи имунната система и да приемате масло от чесън на прах (капсули).

Какви са ползите за здравето от чесъна, вероятно знаете. Още римският билкар Плиний е изброил 61 заболявания, при които той може да помогне. Индианците го използвали, за да изтеглят отровата при ухапвания от отровни змии. Средновековните лекари се пробвали лекуват с чесън проказата, а през двете световни войни пак с него се опитвали да предотвратят гангрена.

Отдавна е научно доказано, че етеричното масло от чесън има антибактериално, антикоагулантно, антивирусно, дезинфекциращо, съдоразширяващо и тонизиращо действие.

 Чесън

Укрепва имунната система

Етеричното масло от чесън съдържа огромно количество важни за организма ви витамини и минерали. Витамини В2, В5, В9, В1, В3, С, магнезий, калций, цинк, калий, фосфор, желязо. Действа като ефективна превантивна мярка против инфекциозни болести.

 Допринася за здравето на кожата

Противовъзпалителните и успокояващи свойства на етеричното масло от чесън имат страхотен ефект при псориазис, брадавици, обриви, раздразнена кожа и сърбеж.

Маска с масло от чесън ви помага да се преборите с акнето.

 Допринася за здравето на косата

Маслото от чесън стимулира растежа на косата и заздравява структурата на косъма. Освен това има благотворно действие върху кожата на скалпа и е много ефективно при лечение на пърхот.

 Чесън

Облекчава мускулните спазми

Затова се препоръчва на активно спортуващи, както и на жени, които имат менструални  болки.

Намалява холестерола, помага за контрол на затлъстяването

и за натрупването на артериална плака.

Ефективен е при настинка и грип

Маслото отхрачващо действие, което го прави добър избор при респираторни заболявания.

Ако решите да го ползвате – независимо дали само ще вдишвате миризмата му или ще го нанасяте върху част от тялото си – имайте предвид, че етеричното масло от чесън е много силно. В никакъв случай не го употребявайте неразредено. Безопасният разтвор е от 1 до 2 капки максимум, разредени в поне 30 грама базово масло.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top