Салата от зелена леща

- рецепта

Лещата яхния, а в последните години и лещените кюфтенца, са обичани ястия, които често намират място на трапезата ни. И това е чудесно. Лещата е богата на протеини, калий, магнезий, калций и фосфор. Когато хапвате от нея, организмът ви си набавя още желязо, цинк, хром, витамин В и витамин С.

Не ви ли се иска да добавите още няколко ястия от леща към менюто си? В случай, че яхнията и кюфтенцата ви омръзнат. Вече сме ви разказвали за различните видове леща. Днес насочваме вниманието ви специално към зелената леща. След варене тя остава леко твърда и хрупкава и е много подходяща за салати.

Салата от зелена леща

Необходими продукти за 6 порции

 

зелена лещаЗа приготвяне на лещата ви трябва:

250 гр (1¼ чаша) зелена леща
1 дафинов лист
няколко стръка прясна мащерка
1 морков – обелен, нарязан на ситни кубчета
1 средно голяма глава лук – обелена и нарязана на ситни кубчета
прясно смлян черен пипер
сол

За приготвяне на сос винегрет ви трябва:

1 супена лъжица червено вино
60 мл (1/4 чаша) студено пресован зехтин
1/8 чаена лъжичка дижонска горчица
1 малка глава лук – обелена и смляна

Инструкции за приготвяне

Измийте добре лещата и я изсипете в голяма тенджера. Залейте я с вода, така че лещата да е покрита поне 1 – 2 пръста и добавете дафиновия лист и мащерката. След като заври, намалете печката, добавете сол и оставете на бавен огън за 20 – 25 минути. Разбърквайте от време на време и ако е нужно, добавяйте вода. Внимавайте да не преварите лещата, помнете, че зелената леща хрупка и е малко по-твърда, дори когато вече е готова за ядене.

Докато лещата ври, стоплете няколко супени лъжици зехтин в тигана и задушете морковите и лука с малко сол и черен пипер.

Изберете по-голяма купа за салата и в нея смесете съставките за винегрет.

Свалете готовата леща от котлона, отцедете я добре и след това я изсипете в купата. Добавете задушените зеленчуци и разбъркайте. Опитайте. Ако е необходимо, добавете още сол, черен пипер и зехтин. И не забравяйте да махнете дафиновия лист и стръкчетата мащерка – салатата вече е поела аромата им.

Салатата се сервира топла. Ако искате да я разнообразите, след като е готова, към нея можете да прибавите и печени орехи или малко пушен бекон.

Добър апетит!

Прочетете още:

Солен кекс с копривено брашно

Палачинки с бадемово брашно и сок от нар

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top