2 екзотични рецепти

- с нахут

Нахутът е вкусен и полезен. Затова и продължаваме да ви даваме идеи за лесни за приготвяне ястия именно с него. Днес ви предлагаме две рецепти – за парфе с нахут и мента и за ризото с карамелизиран лук, гъби и нахут. И двете се приготвят бързо.
Приятно четене и експериментиране в кухнята.
Парфе с нахут и мента
Необходими продукти за 2 порции
2 чаши настъргана, добре изцедена краставица
2 чаши пълномаслено кисело мляко
1 чаша варен нахут
¼ чаша прясна мента – ситно нарязана
½ чаша стафиди
сол и черен пипер
Инструкции за приготвяне
Изцедете добре краставиците, добавете към тях киселото мляко, ментата, солта и черния пипер. Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес.
Пригответе си две прозрачни, дълбоки чаши. На дъното на всяка поставете стафиди. Отгоре сложете тънък слой кисело мляко с краставици и мента. След това изсипете сварения нахут. Най-отгоре изсипете останалото мляко с краставици и мента. Може да украсите чашите с ментови листа.
Ако не ви се занимава с подреждане на слоеве и искате само да гушнете купичка с нещо вкусно и здравословно, смесете всички съставки в дълбок съд, разпределете в две купи и сте готови.
nahut5
Ризото с карамелизиран лук, гъби и нахут
Необходими продукти
1 малка глава лук, нарязан на ситно
1 чаша гъби, нарязани на ситно
1 чаша ориз
½ чаша сварен нахут
1 скилидка чесън – накълцана
1 супена лъжица зехтин
1/3 чаша сухо бяло вино
5 – 6 чаши топъл зеленчуков или пилешки бульон
сол и черен пипер
 
Инструкции за приготвяне
Карамелизирайте лука и към него добавете гъбите. Изчакайте да омекнат и изсипете в тигана накълцания чесън и ориза. Разбърквайте, докато оризът се запържи леко. След това добавете виното. Оставете на тих огън и разбърквайте от време на време, докато то се изпари.
След това добавяйте бавно чашите с бульон и бъркайте. Когато изсипете целия бульон, сложете и нахута. Яденето трябва да ври на слаб огън, докато оризът се свари. Слагате сол и черен пипер на вкус. Оставяте още 5 минути на котлона и сте готови.
Добър апетит!

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top