Ако решите този Великден да продължите със здравословното меню, пробвайте да заместите традиционния козунак с алтернативен. Предлагаме ви две интересни рецепти.
Здравословен великденски козунак с кокосово брашно
Необходими продукти
- 1/2 чаша кокосово брашно
- 3 яйца
- 1/2 чаша кокосови стърготини
- 1 чаша кисело мляко или кокосово мляко
- 1 чаена лъжичка кардамон
- 1/4 чаша кленов сироп
- 1/2 чаена лъжичка ванилов екстракт
- 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
- шепа стафиди
- няколко ореха
- кората на един лимон
- щипка сол
Инструкции за приготвяне
Включете фурната да се загрее до 180 градуса и подмажете тавата, в която ще печете козунака.
Изсипете в дълбока купа двата вида брашно, рендосаната кора от лимон, кокосовите стърготини и кардамона. Разбъркайте.
Добавете яйцата и разбийте, докато се получи хомогенна смес. Добавете киселото мляко и разбийте. После сложете кленовия сироп и пак разбийте. Остава ви да пуснете в получената тестообразна смес сол, ванилов екстракт и бикарбонат. След това разбийте още веднъж за последно.
Сложете тестотото в подмазаната тава, поръсете със стафиди и орехи и печете в продължение на 35 минути. После извадете козунака, покрийте го с фолио и го печете още 10 минути.
Ако тази рецепта ви се вижда твърде авангардна за Великден, пробвайте другата.
Великденски козунак с пълнозърнесто брашно
Необходими продукти
- 1¼ чаша пълнозърнесто пшенично брашно
- 1¼ чаша обикновено брашно
- 2¼ чаени лъжички мая
- 1 чаена лъжичка сол
- 2 големи яйца – сурови
- ⅔ чаша прясно мляко с ниско съдържание на мазнини, затоплено
- 2 супени лъжици захар или мед
- 2 супени лъжици масло
- 1 супена лъжица разопено масло
Инструкции за приготвяне
Смесвате двата вида брашно, маята и солта и ги разбивате с приставката за тесто. После добавяте 2 яйца, млякото, меда (или захарта) и двете супени лъжици масло. Разбивате на ниска скорост около 6 минути. Целта е тестото да стане гладко и еластично.
Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло място за около час. Целта е то да удвои обема си.
Когато това се случи, извадете го от купата, поръсете масата с брашно и го разстелете на нея. Нарежете тестото на 3 равни части, разточете го на ленти с дебелина 2 – 2,5 см и дължина 14 – 14,5 см. Получените ленти сплетете на хлабава плитка. Сложете я в тава, покрийте я с фолио и я оставете на топло място за още 45 минути.
Междувременно загрейте фурната до 180 градуса. Подмажете тавата, поръсете дъното ѝ с брашно и сложете в нея бухналата плитка. Залейте я с лъжицата разтопено масло и я оставете във фурната за 30 – 45 минути. Пече се до получаване на златисто кафява коричка. Готовият козунак се оставя да се охлажда бавно, на стайна темепература.
Добър апетит!
Източник на снимка на козунак 2: http://www.eatingwell.com/recipe/257448/easter-bread/