2 рецепти за здравословни козунаци

- рецепти

Ако решите този Великден да продължите със здравословното меню, пробвайте да заместите традиционния козунак с алтернативен. Предлагаме ви две интересни рецепти.

Здравословен великденски козунак с кокосово брашно

Необходими продукти

козунак

Инструкции за приготвяне
Включете фурната да се загрее до 180 градуса и подмажете тавата, в която ще печете козунака.

Изсипете в дълбока купа двата вида брашно, рендосаната кора от лимон, кокосовите стърготини и кардамона. Разбъркайте.
Добавете яйцата и разбийте, докато се получи хомогенна смес. Добавете киселото мляко и разбийте. После сложете кленовия сироп и пак разбийте. Остава ви да пуснете в получената тестообразна смес сол, ванилов екстракт и бикарбонат. След това разбийте още веднъж за последно.

Сложете тестотото в подмазаната тава, поръсете със стафиди и орехи и печете в продължение на 35 минути. После извадете козунака, покрийте го с фолио и го печете още 10 минути.

Ако тази рецепта ви се вижда твърде авангардна за Великден, пробвайте другата.

Великденски козунак с пълнозърнесто брашно

Необходими продукти

easter bread

Инструкции за приготвяне

Смесвате двата вида брашно, маята и солта и ги разбивате с приставката за тесто. После добавяте 2 яйца, млякото, меда (или захарта) и двете супени лъжици масло. Разбивате на ниска скорост около 6 минути. Целта е тестото да стане гладко и еластично.

Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло място за около час. Целта е то да удвои обема си.

Когато това се случи, извадете го от купата, поръсете масата с брашно и го разстелете на нея. Нарежете тестото на 3 равни части, разточете го на ленти с дебелина 2 – 2,5 см и дължина 14 – 14,5 см. Получените ленти сплетете на хлабава плитка. Сложете я в тава, покрийте я с фолио и я оставете на топло място за още 45 минути.

Междувременно загрейте фурната до 180 градуса. Подмажете тавата, поръсете дъното ѝ с брашно и сложете в нея бухналата плитка. Залейте я с лъжицата разтопено масло и я оставете във фурната за 30 – 45 минути. Пече се до получаване на златисто кафява коричка. Готовият козунак се оставя да се охлажда бавно, на стайна темепература.

Добър апетит!

Източник на снимка на козунак 2: http://www.eatingwell.com/recipe/257448/easter-bread/

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top