Дойде ли студът, се загрижваме за подсилване на защитните си сили, за предпазване от настинки и вирусни инфекции.
Един от най-лесните и безопасни начини да укрепите организма и имунитета си, е храната. Достатъчно е да е съобразена с потребностите ви от хранителни вещества – белтъчини, полезни мазнини, въглехидрати, витамини, минерали и биоактивни растителни съставки и да изключва натоварващите организма захари, рафинирани храни, прекомерни мазнини и синтетични добавки.
Пилешка супа
Тя е истински коктейл от хранителни вещества. Съдържа ценни протеини. Зеленчуците и подправките в нея я правят богата на витамини и минерали и съответно – добър доставчик на електролити. Застройката с яйце и мляко повишава хранителната ѝ стойност и я превръща в отличен източник на енергия. Консумирана гореща, пилешката супа почиства добре носната кухина от слуз. Не случайно се смята за класическо средство за облекчаване на настъпващата настинка.
Ако не консумирате месо, заместете пилешката супа със зеленчукови бульони – по възможност приготвени у дома.
Мазни риби
Сьомгата, но и скумрията, доставят изключително добре усвоими протеини и есенциални мастни киселини – включително Омега-3. А тя активира Т-клетките на имунната система, важни за клетъчно опосредствания имунитет. Освен всичките си полезни съставки, мазните риби съдържат и известно количество витамин D. Отлична храна са при настинки – лека и полезна.
Яйца
Наред с високата хранителна стойност и всички ползи, свързвани с тях, яйцата са източник на витамин D. Той е от особено значение за регулирането и укрепването на имунитета. Добре е при настинки и боледувания да ги имате в менюто си.
Кисело мляко и други ферментирали храни
Натуралното кисело мляко е ценна функционална храна. Съдържа лесно смилаеми белтъчини, калций, пробиотици. Пробиотиците до голяма степен предварително разграждат лактозата, така че киселото мляко е много по-добре поносимо от прясното. Добрите бактерии по естествен начин обогатяват полезната чревна микрофлора и благоприятстват здравето на червата, подкрепят имунитета ви, държат под контрол патогенните микроорганизми. Пазят от настинки и осигуряват по-лесното оздравяване.
Пробиотици и пребиотици доставят и другите ферментирали храни – кисело зеле, туршии, квас и т. н.
Овесени ядки
Разтворимите фибри в овесените ядки, наречени бета-глюкани, потискат възпалението. В комплект с цинка стабилизират имунната система, подобряват контрола на кръвната захар.
Чесън
Чесънът съдържа серни съединения и има славата на природен антибиотик. Редовната му консумация подкрепя съпротивителните сили на организма, пази от настинки и инфекции – вирусни, гъбични, бактериални. Помага също при кашлица. Стимулира имунитета.
Мед
Богат на биоактивни съединения, той действа като имуномодулатор, проявява антибактериални свойства, потиска кашлицата, облекчава възпаленото гърло и осигурява бързото отминаване на настинката. Достатъчни са една-две лъжички дневно – като подсладител за чая или като самостоятелно лакомство.
Зелен чай
Той е изключително богат на флавоноиди. Особено полезни са катехините с висока антиоксидантна мощ. Действа стимулиращо на организма, потиска проявите на вирусни и бактериални инфекции, успокоява възпаленото гърло при настинка. А L-теанинът (аминокиселина) помага за контрола върху стреса.
Плодове
Портокали, боровинки, ябълки, нар – те осигуряват широка гама витамини, минерали, полезни съединения като антоцианините, фибри. Регулират имунитета, потискат развитието на вируси, бактерии и гъбички. Някои от тях, като нара, потискат дори развитието на ешерихия коли и салмонела.
Похапвайте ги пресни и сушени. Добра комбинация са с храни като овесените ядки и кисело мляко.
Зелеви
Броколи, кейл, карфиол, брюкселско зеле са храни с много антиоксиданти, подкрепящи имунната активност. Подсилват самозащитата ни не само при настинка, грип и кашлица, но и при алергии. Доставят добри количества витамин С и Е, витамин А, К, фолиева киселина, магнезий, желязо, калий, калций, манган и т. н. Съдържат и полезни фитохимични съставки.
Сладки картофи, моркови
Те са изключително богати на бета-каротин, който в организма ни се превръща във витамин А. Той се включва в защитата от свободните радикали. Кореноплодните са храни, богати също на витамин С и други ползотворни съставки, действащи добре при настинка.
Тиква
Тиквата съдържа бета-каротин и витамин А, калий и фибри. Смятат я за зеленчук, но всъщност е плод. Въпреки това, освен десерти, от нея стават страхотни супи и ястия. Фибрите ѝ ви засищат за дълго.
Важно изискване е обработката на храните да е минимална и щадяща, за да се запазят максимум хранителните вещества. Да ви е вкусно и бъдете здрави!
Прочетете още:
„Супер храни“
„Функционални храни“
„Храни за издръжливост и сила“