10 най-вредни храни

- знаете ли кои са те?

Вече сте си направили списък със здравословни храни и готвите според него. Менюто ви е здравословно и вкусно. Сигурни ли сте? Хвърлете един поглед и на този списък – 10-те най-вредни храни.

Захар

Бялата захар е сочена като основна причина за затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания. Тя натоварва панкреаса, черния дроб и храносмилателната система. Консумирането й в прекомерни количества се отразява зле и на нервната система. Това прави организма по-податлив на настинки, депресии, хормонален дисбаланс. Повишава се рискът от наднормено тегло.

Препоръчително е да се консумират мед и естествените захари, които се намират в плодовете.

Захар

Брашно

Бялото брашно влияе на организма като бялата захар. Той натоварва панкреаса и нарушава нивото на инсулина. Проблемът е, че при обработката на пшеницата се отстранява най-питателната част от нея.

 Бяло брашно

Мляко

Млякото е полезно за здравето на костите ни, но според доста изследвания с възрастта човек губи способоността си да усвоява лактозата. В следствие на това се нарушава храносмилателния процес. Появяват се оплаквания като подуване на корема и непоносимост към храни.

Мляко

Бързо хранене

Всички храни от заведенията за бързо хранене са вредни за здравето ви. Пържени, мазни храни, преработено месо, богато на натрий – всичко това се отразява пагубно на човешкото здраве. Комбинирани с недостатъчна физическа активност сандвичите, картофките и десертите от заведенията за бързо хранене стават причина за затлъстяване, висок холестерол и проблеми със сърцето.

 Бързо хранене

Колбаси

Колбасите и фабрично произведените месни деликатеси са изключително богати на натрий и различни химикали. Затова е по-добре да ги замените с една пържола или с домашно приготвени месни деликатеси, които също е добре да консумирате с мярка.

Понички

Те се правят от бяло брашно, с бяла захар и се пържат. Да се сещате за нещо по-вредно от това? И то не само за талия, а и за сърцето ви. Позволявайте си една поничка от време на време, но не повече.

Понички

Чипс

Пържените при висока температура храни образуват акриламид, който се смята за канцероген. Твърде високото съдържание на сол в чипса пък повишава кръвното налягане и холестерола и увеличава риска от инфаркт и инсулт.

 Чипс

Сода (и диетични газирани напитки )

В газираните напитки няма абсолютно никакви хранителни вещества. Те зареждат организма ви само с химикали и захар. Най-добре е да ги изключите съвсем от менюто си.

Маргарин

По-добре е да хапвате масло в умерени количества. Маргаринът е богат най-вече на трансмазнини, които тялото не можете да обработи.

Сухи супи

Всички сухи супи са богати най-вече на натрий. Ако ги консумирате редовно, то вие получавате твърде малко хранителни вещества и излишък от натрий. Той е причината тялото ви да задържа вода, което пък натоварва допълнително сърцето. Това от своя страна води до повишено кръвно налягане, което увеличава риска от сърдечен удар.

http://www.dreamstime.com/stock-image-instant-soup-cheese-mushrooms-croutons-cup-cup-nearby-top-view-image36305411

Разбира се, няма да ви се случи нищо, ако хапвате поничка веднъж на 3 – 4 месеца. Или ако правите сладкиш с микс бяло брашно и брашно от грозде. Проблемът на изброените тук храни е, че те минават през твърде много обработка, което убива полезните вещества в тях. Затова наблегнете предимно на продукти, които са по-близо до природата.

Прочетете още:

Био брашно 

10 храни, подсилващи здравето на мъжа
Мака

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top