10 вида сол

- коя кога да използваме

„Обичам те колкото солта.” е най-вярното и най-искрено обяснение в любов. Замислете се колко пъти сте се опитвали да ядете без сол и колко пъти се е оказвало, че когато ястието няма вкус, му липсва именно тази подправка. Освен това солта – в умерени количества – е жизнено необходима на човека (точно както и любовта).

На пазара вече се предлагат различни видове сол. Пробвали ли сте някои от тях? Препоръчваме ви да опитате. Всяка една придава различен вкус на ястията и дава на организма ви полезни вещества. Запознайте се с 10 вида сол, който непременно трябва да вкусите поне веднъж.

Готварска сол. Вярно, нея си я знаете. Тя е допълнително обработвана и съдържа повече натриев хлорид (от 97% до 99%) от морската сол. В нея се съдържат много малки количества йод, затова е важно да я редувате с други видове сол.

Кашерна сол. Тя се добива и от морето и от земята. Нарича се така, защото се използва за готвене на месо според еврейските традиции и обичаи. Разтваря се лесно и се усвоява бързо от организма.

Сива келтска сол. Тя е изключително полезна за здравето ви, защото е много богата на минерали. Освен това е страхотна подправка за тлъсти меса и печени зеленчуци.

Едра морска сол. Купувате я и си я смилате сами с мелничка за сол. Подходяща е за овкусяване на месо, риба и тестени изделия. Богата е на йод. Използвайте я умерено и я редувайте с някой от другите видове сол.

 Видове сол

Сол на люспи. Тя е с по-различна структура и с по-ниско съдържание минерали от другите соли. Използва се най-вече за овкусяване на салати.

Сол фльор дьо сел. За разлика от сивата келтска сол, която се получава от дъното на езерата, намиращи се близо до морето, сол фльор дьо сел се събира от повърхността на водата. Традиционно се произвежда в Бретан. Препоръчва се за риба, свинско и зеленчуци. Някои специалисти твърдят, че с нея можете да замените изцяло готварската сол.

Хавайска морска сол. Тя е два вида – червена и черна. Червената хавайска морска сол добива цвета си от вулканичната червена глина алаеа. Черната хавайска морска сол получава цвета си от добавянето на специален въглен. И двата продукта са богати на минерали и хранителни вещества. Можете да ги ползвате за овкусяване на свинско месо и морски дарове.

Пушена сол. Тя се опушва бавно върху определн вид дърва, за да добие специфичен вкус. Препоръчва се за подправяне на месо, зеленчуци и картофи печени на скара.

Сол с подправки. Сол с лимон е чудесна добавка към коктейли и зеленчуци на скара. Сол с трюфели е идеална подправка към червено месо. А сол с билки се комбинира перфектно с ризото и яйца. Опитайте.

Хималайска сол. Смята се за една от най-чистите, полезни и богати на минерали соли в света. Цветът й варира от бяло през розово до наситено червено. Тя може да се използва като подправка към абсолютно всякакви ястия и коктейли.

Сигурни сме, че някои от тези соли ще ви станат любими и ще се настанят трайно в менюто ви. Консумирайте ги умерено, редувайте се и не забравяйте да се наслаждавате на всички малки и ежедневни открития, които правите. Защото това всъщност е солта на живота.

Прочетете още:

Сива (келтска) сол 

Хималайска сол 
Шуслерови соли 
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top