По-просто казано цьолиакията представлява хранителна непоносимост към глутен, който се...

Цьолиакията е често срещано заболяване в Европа, Австралия, Северна и Южна Америка, както и в страните с висока консумация на житни растения – Индия, Среден изток и Северна Африка. От него страда един на всеки 100 души. При здравите хора стената на червата е покрита с власинки и микровласинки. Те увеличават чревната повърхност и така спомагат за всмукването на хранителните вещества. При болните от цьолиакия тази площ е намалена, власинките са по-малко и всумкването на хранителни вещества (мазнини, въглехидрати, протеини, витамини и минерали) е подтиснато, а лигавицата на тънкото черво е увредена. Това води до недохранване и нарушаване на функциите на организма.

По-просто казано цьолиакията представлява хранителна непоносимост към глутен, който се съдържа в житните растения – пшеница, овес, ечемик, ръж. Ако сте генетично предразположени към нея, консумация дори на малко количество храна, съдържаща глутен, ще отключи имунна реакция в тънките черва, което ще доведе до хронично възпаление и намаляване на чревните власинки.

Особено застрашени от болестта са деца в ранна възраст, по време на захранване. Според повечето специалисти, ако преходът от мляко към въглехидратна храна запоне преди бебето да е навършило 10 месеца, рискът от цьолиакия се увеличава, защото стомашночревният тракт не е достатъчно развит.

Какво представлява глутенът и защо е толкова страшен? Както казахме глутенът се съдържа в някои житни растения. Хранителната му стойност е ниска, а основната му функция е свързваща. Той слепва отделните частици брашно, за да може да се изпече  хлябът.

Как точно се придобива непоносимостта към глутен или се раждаш с нея?

Има редица доказателства, че заболяването е генетично обусловено и може да се предава по наследство. Едно от последните интересни проучвания е на генотипите HLA-DQ2 и/или DQ8. Те се срещат и при здрави хора, но най-вече (до 395%) при хората, болни от цоьолиакия. Това само показва, че наличието на тези гени не води задължително до глутенова ентеропатия (другото име на заболяването), но е възможно при взаимодействие с външен фактор – консумация на храна, съдържаща глутен, болестта да се отключи.

В поредица от статии бихме искали да ви дадем повече информация за болестта, лечението й, диетите, които трябва да спазвате и как да запазите доброто качество на живот. Всяко нещо има две страни. Бихме искали да ви помогнем да откривате винаги хубавата.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top