Храни, полезни за мозъка

- препоръчваме за студенти
Храни, полезни за мозъка

Навярно повечето от вас много добре знаят какво е студентски сандвич – две филии хляб с една филия между тях за пълнеж. Шегата настрана, всеки, който учи трябва да се отнася особено грижливо към хранителния си режим и да подбира внимателно храните, които влизат в менюто му. Повечето студенти имат парични проблеми доста често, но много малко от зеленчуците и продуктите, които ще посочим по-долу струват наистина скъпо.

Боровинки

Може да си ги купите сушени от щанда за био храни в дрогерията, да ядете сладко от боровинки и да пиете чай (макар ефектът да не е толкова добър) или да си ги наберете сами, докато се разхождате в гората.

Според изследванията боровинките предпазват от оксидативен стрес и подсилват паметта. Специалистите препоръчват да хапвате по една чаша боровинки дневно – особено по време на сесия.

Сьомга

Да, тя наистина е скъпо удоволствие, но можете да си купувате по малко от време на време. Тя е мазна риба, богата на омега 3 мастни киселини, които стимулират добрата работа на мозъка. Други мазни риби са херинга, сардини, скумрия. Хапвайте от тях веднъж или два пъти седмично и ще сте в отлична форма – ще учите и ще запомняте всичко с лекота.

Ядки и семена

Орехи, тиквени семки, фъстъци, сусам, ленено семе, бадеми, тахан – всички ядки и семена са полезни за мозъка. Наблегнете особено много на орехите – те също са богати на омега 3 мастни киселини. Яжте по една шепа на ден – ще се концентрирате лесно и мозъкът ви ще работи перфектно.

Авокадо

Смята се, че е толкова полезно за мозъка, колкото и боровинките. Хапвайте по едно авокадо на седмица – това е напълно достатъчно.

Пълнозърнести храни

Както и ядките, те ви помагат да се поддържате здрави като цяло. Овесените ядки, пълнозърнестият хляб, кафявият ориз намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и помагат на тялото да осигури достатъчен приток на кръв към различните органи, включително и мозъка.

Хапвайте още броколи и зелени зеленчуци – те са истински супер храни – и пийте градински чай. Можете да си го гледате в саксия на прозореца. Така винаги ще имате пресен.

Хранете се добре и не подценявайте силата на витамините, минералите и полезните вещества. Знаете, че ученето може да е много изтощително занимание. Грижете се да подавате достатъчно гориво на мозъка си, ако искате да имате успех и да сте здрави.

Прочетете още:
Сурови или печени ядки 
Защо е полезен бразилският орех

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top