Празниците свършиха, още няколко именни дни и се вижда краят на тежките трапези. И тъкмо навреме – системното преяждане не води до нищо добро. Вижте на кои храни е добре да наблегнете през януари, за да се чувствате във форма.
Зеленчуци
Зелето продължава да е на първа позиция, както и през ноември и декември. Зелева супа, паниран карфиол, зеле с ориз, салата от брюкселско зеле – хапвайте всички разновидности на къдравия зеленчук.
Ако ви е омръзнало, оставете го в менюто си само като свежа салата от зеле, моркови, ряпа, цвекло и магданоз. Получавате витамини и фибри, и хапвате нещо свежо.
Праз, пащърнак, целина, гъби и картофи са другите зеленчуци, на които е добре да отделите специално място в менюто си. Откажете се от хляба и сметаната за готвене, поднасяйте картофите печени, задушени или варени, избирайте простички, здравословни рецепти.
Плодове
Сутрин непременно си правете фреш от портокал, лимон, грейпфрут или и трите. Между храненията хапвайте киви. Ако сте решили да си правите разтоварващ ден веднъж седмично, нека да е с ябълки. Нуждаете се от много витамин С в студените зимни дни и цитрусите ще ви го дадат. Ябълките пък ще ви помогнат да прочистите организма си.
Сега е и моментът за похапване на круши (потърсете си рецепта за сладкиш с круши), нар и ананас.
Ядки
Шепа бадеми, орехи и лешници и 3 – 4 бразилски ореха на ден ще ви помогнат да се отървете от желанието да хапвате чипс, вафлички и всякакъв джънк фууд.
Месо
Никой не може да ви накара да пренебрегнете свинското, но е добре да сведете похапването му до веднъж седмично. Наблегнете на пилешко, пуешко и патешко месо. Ще ви се отрази добре след преяждането през декември.
Избягвайте също сухите мезета или поне не прекалявайте с тях.
Риба
Сьомга, скумрия, риба тон – хапвайте веднъж седмично мазна риба.
Послушайте тялото си, минете на по-лек режим на хранене и ще се почувствате отлично.