Храните, на които да наблегнем през януари

- вижте кои са те

Празниците свършиха, още няколко именни дни и се вижда краят на тежките трапези. И тъкмо навреме – системното преяждане не води до нищо добро. Вижте на кои храни е добре да наблегнете през януари, за да се чувствате във форма.

Зеленчуци

Зелето продължава да е на първа позиция, както и през ноември и декември. Зелева супа, паниран карфиол, зеле с ориз, салата от брюкселско зеле – хапвайте всички разновидности на къдравия зеленчук.

Ако ви е омръзнало, оставете го в менюто си само като свежа салата от зеле, моркови, ряпа, цвекло и магданоз. Получавате витамини и фибри, и хапвате нещо свежо.

Праз, пащърнак, целина, гъби и картофи са другите зеленчуци, на които е добре да отделите специално място в менюто си. Откажете се от хляба и сметаната за готвене, поднасяйте картофите печени, задушени или варени, избирайте простички, здравословни рецепти.

 Храни през Януари

Плодове

Сутрин непременно си правете фреш от портокал, лимон, грейпфрут или и трите. Между храненията хапвайте киви. Ако сте решили да си правите разтоварващ ден веднъж седмично, нека да е с ябълки. Нуждаете се от много витамин С в студените зимни дни и цитрусите ще ви го дадат. Ябълките пък ще ви помогнат да прочистите организма си.

Сега е и моментът за похапване на круши (потърсете си рецепта за сладкиш с круши), нар и ананас.

Ядки

Шепа бадеми, орехи и лешници и 3 – 4 бразилски ореха на ден ще ви помогнат да се отървете от желанието да хапвате чипс, вафлички и всякакъв джънк фууд.

 Храни през Януари

Месо

Никой не може да ви накара да пренебрегнете свинското, но е добре да сведете похапването му до веднъж седмично. Наблегнете на пилешко, пуешко и патешко месо. Ще ви се отрази добре след преяждането през декември.

Избягвайте също сухите мезета или поне не прекалявайте с тях.

Риба

Сьомга, скумрия, риба тон – хапвайте веднъж седмично мазна риба.

 Храни през Януари

Послушайте тялото си, минете на по-лек режим на хранене и ще се почувствате отлично.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top