Хранителни непоносимости

- какво знаете за тях?

През последните години стана модно да се говори за непоносимост към глутена и към млечните продукти. Житните и млечните – храните, изхранвали векове хората по нашите земи, изведнъж се оказаха вредни. Колко истина има в това? Колко разпространена е хранителната непоносимост, наричана още хранителна нетолерантност (хранителен интолеранс) и колко опасна е тя?
Що е хранителна непоносимост?
Това е неспособността на организма да разгражда и усвоява определени храни, което пък води до неочаквани и нежелани реакции към тях. Всъщност – става дума за конкретно вещество – глутен, хистамин, фруктоза, лактоза – в съответната храна. Обикновено невъзможността на храносмилателната система да се справи с него се предизвика от недостига или липсата на точно определени ензими, както и от нарушения в транспортните механизми. Така несмляната съставка се натрупва в дебелото черво, където под влияние на бактериите ферментира и започва да гние, предизвиква възпаления, дразни червата и ги уврежда. Когато попадне в кръвта, повлиява работата на отделните жизнени системи и организма като цяло. Хранителната непоносимост причинява от леко неразположение до сериозни здравословни проблеми.
Симптоми при хранителна непоносимост (нетолерантност)
Най-типичните оплаквания са болки в стомаха, газове и подуване, спазми, главоболие и мигрена, общо неразположение и отпадналост, обриви, стомашни разстройства, възпаления, лошо усвояване на хранителните вещества, дефицит на много от тях и недохранване на организма с всички произтичащи от това последствия, рязко отслабване или напълняване. Първите симптоми могат да настъпят от няколко часа до два-три дни след консумацията на съответната храна. При това са толкова по-остри, колкото повече е изяденото количество.
Най-чести видове хранителни непоносимости и разпространението им
Колкото и разнообразни да са храните, провокиращи нетолерантност, основно четири вещества в тях затрудняват организма – глутен, лактоза, фруктоза и хистамин.
Глутенът е белтък в житните култури, който осигурява доброто омесване и бухване на хляба. Една от съставките му е глиадинът – протеин, който дразни лигавицата на червата и уврежда власинките им, което пък води до лошо усвояване на всички хранителни вещества. Заболяването, освен глутенова непоносимост, се нарича още цьолиакия или глутенова ентеропатия. Смята се, че от нея страда около 1% от населението на Европа.
hranitelni_neponosimosti1
Лактозата е млечна захар. Въпреки, че човекът е бозайник и започва живота си с майчиното мляко, с напредването на възрастта при доста от хората производството на ензима, който разгражда лактозата, намалява. При някои спира напълно. Това води до лошото ѝ усвояване или до пълна невъзможност да бъде разградена. За нашия регион разпространението на лактозната непоносимост обхваща средно 20% от населението (от 10 до 30%).
Фруктозата е плодова захар. Когато се консумира в големи количества, организмът се затруднява с преработката ѝ. Проблемът е, че съвременната хранителна индустрия влага фруктозав почти всяка преработена храна и страдащите от фруктозна непоносимост бързо се увеличават. По официални данни те са около 7%, по неофициални – около 30%.
Хистаминът е биоактивно вещество, което участва в работата на повечето органи и системи на тялото. Съставка е на много храни. Когато разграждащият го ензим е недостатъчен, хистаминът не се усвоява и е възможно да премине в кръвта. Според статистиката до около 3% от населението в Европа е с хистаминова непоносимост, макар лекарите да смятат, че са доста повече.
Накратко – всеки трети-четвърти европеец страда от хранителна нетолерантност (понякога и от повече от една). Като причина за непрекъснатото увеличаване на хранителните непоносимости се сочи интензивната намеса на технологиите в земеделието от средата на миналия век насам и все по-нарастващата степен на преработка на храните и влагането в тях на синтетични вещества – овкусители, подобрители, оцветители, консерванти и т. н.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top